Veerkrachtige VS-economie zet deur op een kier voor meer renteverhogingen (en dat kan de goudprijs op korte termijn blijven afremmen)

De Amerikaanse economie toonde verrassende veerkracht in het licht van de hogere rentetarieven en groeide van januari tot maart met 2% op jaarbasis, terwijl consumenten aan het hoogste tempo in bijna twee jaar tijd geld uitgeven.

Het herziene cijfer van donderdag van het ministerie van Handel heeft de beoordeling van de groei in het eerste kwartaal aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de eerdere schatting van 1,3% op jaarbasis.

Ondanks de opleving merkte het derde en laatste rapport van de regering over de economische groei van januari tot maart nog steeds een vertraging op ten opzichte van het jaarlijkse groeipercentage van 2,6% van oktober tot en met december en de groei van 3,2% van juli tot en met september.

De economie is vertraagd door de agressieve drang van de Federal Reserve om de inflatie te beteugelen door een reeks renteverhogingen die begin vorig jaar zijn begonnen.

Toch liet het rapport van donderdag over het bruto binnenlands product van het land – de totale productie van goederen en diensten – zien waarom de economie er tot nu toe in is geslaagd de verwachtingen van een komende recessie te trotseren: consumenten blijven geld uitgeven ondanks steeds stijgende kredietkosten. De consumentenuitgaven, die ongeveer 70% van de economie voeden, stegen in het kwartaal januari-maart met 4,2% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds april-juni 2021.

De Fed heeft sinds maart 2022 haar referentierente tien keer verhoogd in haar aanval op de inflatie, die vorig jaar een hoogtepunt bereikte van 9,1% in vier decennia, maar sindsdien is vertraagd tot 4%. De renteverhogingen van de centrale bank hebben geleid tot hogere kosten voor hypotheken, autoleningen, creditcards en zakelijke leningen en wijdverspreide voorspellingen dat een economische neergang onvermijdelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *