Monetair beleid centrale banken duwt goudprijs naar laagste niveau sinds maart

Volgens voorzitter Powell moeten we meer versoepeling zien op de arbeidsmarkt alvorens de periode van rentestijgingen achter de rug kan zijn. De centrale banken wereldwijd hebben gezworen de rentetarieven te blijven verhogen om de hoge en aanhoudende kerninflatie tegen te gaan.

Dit terwijl verschillende grote economische toplanden het BBP sterk zien krimpen. Het bbp-niveau is gedaald tot 1,2% in de VS en Japan en 0,6% in Engeland en de eurozone.

“Hoewel het beleid restrictief is, is het misschien nog niet restrictief genoeg en is het nog niet lang genoeg restrictief geweest.”

Volgens Powell kunnen we nog meer renteverhogingen verwachten totdat het hoge kerninflatieniveau afneemt tot meer aanvaardbare niveaus.

Tijdens het jaarlijkse forum van de Europese Centrale Bank in Sintra Portugal spraken voorzitter Powell, het hoofd van de ECB Christine Lagarde, het hoofd van de Bank of England Andrew Baile, en het hoofd van de Bank of Japan Kazuo Ueda allemaal eensgezind over het collectief doel om de inflatie terug te dringen tot een streefniveau van 2%.

Voorzitter Powell gaf aan dat de kansen op twee opeenvolgende renteverhogingen van 25 basispunten open en bloot op tafel liggen. Volgens de FedWatch-tool van de CME is er een kans van 79,4% op de eerste van twee verhogingen in juli.

Dit zette de goudprijs de afgelopen drie opeenvolgende dagen onder druk, waardoor het meest actieve augustus-futurescontract naar een dieptepunt van $ 1911,40 zakte. Dit is het laagste niveau waaraan goud sinds maart van dit jaar werd verhandeld. Vanmorgen werd er gehandeld aan $ 1916,80.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *