Is de tijd aangebroken voor goud om te schitteren? Gele metaal wordt steeds belangrijker in een beleggingsportefeuille als onderdeel van een risicobeheerstrategie.

Goud werd lange tijd gezien als een ‘veilige haven’ voor beleggers in een vertragende economie. Dit is misschien een goed moment om het aan uw portfolio toe te voegen, zo stelt Morgan Stanley.

Goud heeft van oudsher gefungeerd als een hedge tegen inflatie door in waarde te stijgen wanneer de koopkracht van de Amerikaanse dollar afneemt.

Het kan ook fungeren als een buffer tegen volatiliteit op de aandelenmarkt tijdens economische vertragingen.

Een zwakkere dollar, mogelijk lagere rentetarieven en aankopen door centrale banken kunnen hogere goudprijzen tot het einde van het jaar ondersteunen.

Beleggers beschouwen goud al lang als een veilige haven die kan helpen bij het diversifiëren van hun portefeuilles en het doorstaan van turbulentie in de economie en markten. Een van ’s werelds oudste vormen van valuta, het edelmetaal heeft historisch gezien gefungeerd als een hedge tegen inflatie door in waarde te stijgen wanneer de koopkracht van de Amerikaanse dollar afneemt.

Bovendien is goud grotendeels niet gecorreleerd aan Amerikaanse aandelen, wat betekent dat de waarde ervan meestal niet dezelfde ups en downs volgt, waardoor het mogelijk nuttig is voor beleggers in tijden van economische stress. In zes van de acht Amerikaanse recessies sinds 1973 presteerde goud zelfs beter dan de S &P 500-index.

Nu de goudprijs in de buurt van een all-time high ligt, zijn er drie belangrijke redenen om nu te overwegen om te beleggen:

Een zwakkere Amerikaanse dollar is over het algemeen goed voor de goudprijs

Historisch gezien hebben goud en de Amerikaanse dollar een omgekeerde relatie met elkaar laten zien: wanneer de waarde van de dollar daalt ten opzichte van andere valuta’s, heeft de prijs van goud de neiging om te stijgen en vice versa. Er is een sterk potentieel voor een zwakkere dollar in de tweede helft van 2023, wat de vraag en hogere prijzen voor goud zou kunnen stimuleren. In feite heeft goud in de afgelopen 40 jaar de beste rendementen op zes maanden opgeleverd wanneer de dollar van verhoogde niveaus is gedaald.

Goud wordt beschouwd als een “long-duration” asset, wat betekent dat het bijzonder gevoelig kan zijn voor veranderingen in de rentetarieven. In de afgelopen 25 jaar is de prijs van goud bijvoorbeeld ongeveer 10% gestegen voor elk procentpunt van daling van de voor inflatie gecorrigeerde of “reële” rente van de benchmark 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Dat is vandaag opmerkelijk voor beleggers, omdat de Federal Reserve, na snel de rente te hebben verhoogd om de decenniahoge inflatie te temmen, uiteindelijk kan beginnen met het verlagen ervan, waardoor de prijs van goud mogelijk hoger wordt.

In 2022 kochten centrale banken goud in het snelste tempo sinds 1967, op ongeveer 1.136 ton.1 Dit jaar bereikten de aankopen van centrale banken 228 ton in het eerste kwartaal,2 het breken van het record van het eerste kwartaal dat eerder in 2013 werd gevestigd – en er zijn weinig aanwijzingen dat het tempo zal vertragen. Er zijn een paar belangrijke redenen voor zo’n zware vraag van centrale banken:

Goud kan een manier zijn om de inflatie af te dekken die veel landen nog steeds ervaren.

Sommige landen willen diversifiëren weg van belangrijke valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, euro, Japanse yen en Britse pond.

De centrale banken van ontwikkelingslanden blijven onderbedeeld aan goud in vergelijking met hun collega’s in ontwikkelde markten.

Hoewel de vooruitzichten van goud sterk afhankelijk zijn van de richting van de Amerikaanse dollar en de rentetarieven, kan de traditionele rol als veilige haven in moeilijke economische tijden en als een hedge tegen vertragende groei, samen met potentiële lange termijn steun van aankopen door centrale banken, betekenen dat het steeds belangrijker wordt in een beleggingsportefeuille als onderdeel van een risicobeheerstrategie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *