Amerikanen leggen sancties op aan goudmijnen uitgebaat door Wagner Group (waarmee de huurlingengroep zichzelf financiert)

De Amerikaanse regering legde nieuwe sancties op aan de Russische Wagner Group, sancties die op de eerste plaats gericht zijn tegen bedrijven die volgens haar betrokken zijn bij illegale goudmijnoperaties om de huurlingen te helpen financieren.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft concreet sancties aangekondigd tegen vier bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Rusland. Het beschuldigde hen ervan banden te hebben met de Wagner Group en zijn leider, Yevgeny Prigozhin, en de aanwezigheid van huurlingen in Oekraïne en sommige landen in Afrika te helpen versterken.

“De bedrijven waarop we ons focussen hebben zich schuldig gemaakt aan illegale goudtransacties om de Wagner Group te financieren om zijn strijdkrachten te ondersteunen en uit te breiden, ook in Oekraïne en Afrika,” zo meldde het Amerikaanse ministerie van Financiën in een verklaring.

Bedrijven die het doelwit zijn, zijn onder meer het in de Centraal-Afrikaanse Republiek gevestigde Midas Resources SARLU en Diamville SAU, het in Dubai gevestigde Industrial Resources General Trading en het in Rusland gevestigde Limited Liability Company DM. Allen zouden connecties hebben met Wagner-leider Yevgeny Prigozhin.

Het doel is om het vermogen van de huurlingengroep om zichzelf te financieren te belemmeren. Onder de sancties zullen de VS alle financiële transacties van de gesanctioneerde bedrijven blokkeren, terwijl het Amerikaanse personen verbiedt om met hen om te gaan.

“De Wagner Group financiert zijn oorlogsoperaties gedeeltelijk door natuurlijke hulpbronnen te exploiteren in landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali”, zei Brian Nelson, onderminister van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen, in een verklaring. “De Verenigde Staten zullen zich blijven richten op de inkomstenstromen van de Wagner Group om de expansie en het geweld in Afrika, Oekraïne en waar dan ook te verminderen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *