De alarmbellen rinkelen: een omslag aan het rentefront kan de hedge fondsen in zwaar stormweer brengen

Een duidelijke waarschuwing weerklinkt voor hedge fondsen die massaal hebben belegd in staatsobligaties met een hoge hefboomwerking: pas op voor een plotselinge verschuiving in de rendementscurve.

Nu de korte termijn financieringskosten in de VS  één procentpunt hoger liggen dan die op de lange termijn, stevent de rendementscurve al af op een van zijn langste en diepste inversies. Een scherpe ommekeer zou de strategie, die bekend staat als basishandel of base trading, op zijn kop dreigen te zetten.

De strategie, die het prijsverschil tussen contante obligaties en futures tracht te benutten, wint dit jaar aan populariteit na een spectaculaire implosie op het hoogtepunt van de pandemie in 2020. Als de rendementscurve plotseling steiler zou worden, hetzij omdat de rente op  lange termijn stijgt of dat de korte termijn rente daalt, zou dit tot paniekreacties aanleiding kunnen geven.

De basishandel lijkt een beetje op het oprapen van geld terwijl een stoomwals komt aangerold”, zegt James Novotny, geldmanager bij Jupiter Asset Management in Londen. “Het werkt wanneer de volatiliteit een beetje laag is of daalt”, maar gezien de extreme aard van de koersprijzen in de VS is er duidelijk een potentieel voor volatiliteit daar en dat zou grote problemen kunnen veroorzaken.”

Recente positionering van Treasuries suggereert dat handelaren met een hefboomwerking hun basistransacties bleven verhogen, deels gefaciliteerd door vermogensbeheerders die hun renterisico’s hebben afgedekt.

Uit een recent onderzoek van JPMorgan Chase & Co. onder beleggers in Treasuries blijkt dat deze hun grootste netto longpositie sinds 2010 hebben opgebouwd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *