Bank of America moet miljardenverliezen op obligatieportefeuille slikken (en welke is de volgende bank die daarmee uit de kast komt?)

Bank of America betaalt nu de prijs voor investeringsbeslissingen die drie jaar geleden werden genomen om het grootste deel van $ 670 miljard aan deposito’s tijdens het pandemietijdperk in de schuldmarkten te pompen in een tijd waarin obligaties werden verhandeld tegen historisch hoge prijzen en lage rendementen.

Door deze investering leed BofA, de op een na grootste Amerikaanse bank qua activa, aan het einde van het eerste kwartaal meer dan $ 100 miljard aan papieren verliezen, dit volgens gegevens van de Federal Deposit Insurance Corporation. Het bedrag is veel groter dan de niet-gerealiseerde verliezen op de obligatiemarkt die zijn gerapporteerd door de belangrijkste branchegenoten.

De verschillende resultaten weerspiegelen de strategieën waarvoor bij het begin van de Covid-19-pandemie werd gekozen, toen banken een stortvloed aan deposito’s van spaarders binnenkregen. BofA stopte meer geld in obligaties, terwijl anderen een groter aandeel in contanten parkeerden.

Nu de rendementen zijn gestegen en de obligatiekoersen zijn gedaald, is de waarde van de obligatieportefeuille van BofA gekelderd. Daarentegen hadden JPMorgan Chase en Wells Fargo – respectievelijk de eerste en de derde grootste bank van het land – elk ongeveer slechts $ 40 miljard aan niet-gerealiseerde verliezen op de obligatiemarkt, terwijl de op drie na grootste Amerikaanse bank Citigroup papieren verliezen $ 25 miljard bedroegen.

De verliezen bij BofA waren goed voor een vijfde van de $ 515 miljard aan totale niet-gerealiseerde verliezen in de effectenportefeuilles van de bijna 4.600 banken van het land aan het einde van het eerste kwartaal, zo bleek uit gegevens van de FDIC.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *