OPEC ziet de wereldwijde vraag naar olie tegen 2045 met 23% stijgen (en hoe moet het dan met de energietransitie?)

De secretaris-generaal van de OPEC ziet de vraag naar olie stijgen tot 110 miljoen vaten per dag in 2045, een stijging van 23% ten opzichte van het huidige niveau.

De voorspelling volgt op een voorspelling van het IEA dat de groei van de vraag dramatisch zal vertragen en dat er een piek in de vraag opdoemt.

Zowel het IEA als de OPEC zien de vraag naar olie in de waarneembare toekomst door Azië worden aangestuurd, maar beide organisaties lijken te verschillen over de impact van elektrische auto’s en andere technologieën.

De vraag naar ruwe olie zal volgens de OPEC naar verwachting stijgen tot 110 miljoen vaten per dag in 2045, wat een stijging van 23% zou zijn ten opzichte van het huidige niveau.

Dat heeft de secretaris-generaal van de OPEC, Haitham al Ghais aan Reuters verteld.

De voorspelling komt een week nadat het Internationaal Energieagentschap voorspelde dat de groei van de vraag naar olie de komende jaren zal vertragen, van 2,4 miljoen vaten per dag dit jaar tot 400.000 vaten per dag in 2028, met een piekvraag in zicht.

De bearish voorspelling van het IEA werd gedreven door de opvatting dat de versnelde inzet van elektrische voertuigen, hogere brandstofefficiëntie en “andere technologieën” de groei van de vraag zouden schaden.

OPEC, zo lijkt het, smeekt om van mening te verschillen.

Waar de twee het over eens lijken te zijn, is dat Azië, en China en India in het bijzonder, de wereldwijde vraag naar olie voor de waarneembare toekomst zullen stimuleren.

Maar zelfs die groei kan worden ondermijnd door elektrische voertuigen, volgens een recent rapport van China’s National Petroleum Corporation of CNPC. De onderzoeksafdeling van het staatsbedrijf voorspelde dat de groei van de vraag naar olie dit jaar lager zou zijn dan eerder werd verwacht vanwege de toename van de verkoop van elektrische voertuigen.

Toch is die omzetstijging geen zekerheid. In feite moest Beijing onlangs belastingvoordelen voor kopers van elektrische voertuigen verlengen om dalende verkopen te stimuleren. Oorspronkelijk gepland om dit jaar af te bouwen, werden de subsidies verlengd tot eind 2027. De totale belastingbesparing voor kopers zou kunnen oplopen tot $ 72 miljard, volgens CNBC.

Het IEA liet in zijn rapport ook een waarschuwing horen over de verkoop van elektrische voertuigen.

“De groei van de verkoop van elektrische auto’s kan alleen worden volgehouden als aan de oplaadvraag wordt voldaan door toegankelijke en betaalbare infrastructuur, hetzij door particulier opladen thuis of op het werk, hetzij door openbaar toegankelijke laadstations”, aldus het bureau in zijn rapport van eerder deze maand.

De vraag naar olie uit de petrochemische industrie blijft volgens de meeste voorspellers op de middellange termijn sterk, zelfs als EV’s de vraag naar brandstoffen beginnen te ondermijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *