Fed zal gedwongen worden om de rente fors op te trekken (en dat zal de goudprijs door het plafond jagen)

Volgens Tom Luongo, uitgever van Gold, Goats ’n Guns, verhoogt de Federal Reserve de Amerikaanse basisrente in 2023 tot 6 procent en dat is meer dan algemeen wordt verwacht.

Luongo had in 2022 correct voorspeld dat Fed-voorzitter Jerome Powell in 2023 de rente 4,5 zou blijven optrekken, terwijl veel analisten een pauze hadden voorspeld.

“Ik denk dat de Fed nogmaals de rente zal verhogen en dat mogelijk zelfs meerdere keren voor het einde van dit jaar,” vertelde Luongo. “We zullen tegen 31 december ergens rond de 6 procent uitkomen.”

Sinds maart 2022 heeft de Federal Reserve de rentetarieven met al 500 basispunten verhoogd in een poging de inflatie te verminderen, die in juni 2022 een piek van 9,1 procent bereikte.

De Federal Funds Rate ligt momenteel tussen de 5 en 5,25 procent.

De Fed had eerder de rente in 2020 tot nul verlaagd om de Amerikaanse regering te helpen bij het faciliteren van de COVID-gerelateerde hulp. Dit leidde volgens analisten tot hoge inflatieniveaus in 2022.

Luongo zei dat Powell werd gedwongen tot een ruim monetair beleid, ook al was hij er persoonlijk een tegenstander van.

Nu de Fed het monetaire beleid aanscherpt, verwacht Luongo meer bankfaillissementen in de Verenigde Staten.

“Ik zie gewoon het hele banksysteem imploderen, bij wijze van spreken zelfs ontploffen als een atoombom”, zei hij.

Het Amerikaanse banksysteem werd geconfronteerd met grote onzekerheid na het faillissement van vier grote banken begin dit jaar. De laatste bank die failliet ging, First Republic, had meer dan $ 200 miljard aan activa onder beheer, waardoor de ineenstorting de op een na grootste in de Amerikaanse geschiedenis was.

Luongo ziet de commerciële vastgoedleningen, waaraan veel regionale banken zijn blootgesteld, als een katalysator voor de volgende reeks bankfaillissementen.

“Je hebt 20 procent leegstand in grote markten zoals Dallas en Miami,” merkte hij op. “Regionale banken zijn blootgesteld aan veel commercieel onroerend goed en dat is hun zwakke punt.”

Wanneer het banksysteem instort en de economie in een recessie belandt, voorspelt Luongo dat harde activa zoals goud hiervan zullen profiteren.

“Als we naar de jaren zeventig als model kijken, zien we ruimte voor een stijging van de goudprijs tot minimum van $ 8.000 tot $ 10.000 in de komende paar jaar”, voorspelde hij. “Als de dollar instort, dan kan de situatie heel interessant worden voor goud en goudbeleggers.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *