De rente op de Amerikaanse staatsschulden staat op het punt om in een alarmerend tempo te stijgen (en dat kan het land zuur opbreken)

Sinds het einde van de strijd tegen het nepschuldplafond op 2 juni heeft de Amerikaanse schatkist nog eens $ 700 miljard geleend, waardoor de staatsschuld inmiddels meer dan $ 32 biljoen bedraagt. Rekening houdend met de hogere rentetarieven op deze nieuwe schuld, wordt het duidelijk dat de Amerikaanse regering een groot probleem heeft. Eentje dat moeilijk onderschat kan worden.

De toename van het lenen van meer geld in de nasleep van de overeenkomst over het schuldenplafond was verwacht, het kwam dus niet als een verrassing.

De Amerikaanse Schatkist is namelijk bezig met een inhaalslag na bijna zes maanden tegen de leenlimiet te hebben aan geschuurd. Maar zelfs nadat de Schatkist de lopende rekening van de federale overheid heeft aangevuld (de Treasury General Account of TGA zoals ze door de New York Federal Reserve Bank wordt genoemd), zal het lenen van geld niet plotseling stoppen.

De overeenkomst over het schuldenplafond zou de uitgaven hebben verlaagd, maar we weten inmiddels dat de werkelijke uitgaven niet zullen dalen maar zullen blijven stijgen. Gezien het feit dat de regering Biden er gemiddeld $ 500 miljard per maand doorjaagt en maand na maand enorme tekorten opstapelt, zal het duidelijk zijn dat de ten onrechte genoemde “Fiscal Responsibility Act” niets heeft gedaan om het onderliggende probleem aan te pakken.

Het probleem is niet puur een functie van meer schulden. Het grotere probleem is dat aan deze nieuwe schuld een veel hoger prijskaartje hangt. De rente op de staatsschuld stijgt in een alarmerend tempo.

De achterstallige rente over 12 maanden (TTM) op de schuld bedroeg in mei iets minder dan $ 600 miljard. Dit was meer dan $ 350 miljard aan het begin van 2022, minder dan 18 maanden geleden. De regering heeft jaarlijks 250 miljard dollar extra uit tegeven aan alleen maar het betalen van schulden.

Dit is nog maar het begin van de stijgende lijn, de opwaartse trend is allesbehalve gestopt. Op basis van de huidige rentebetalingen betaalt de Amerikaanse Schatkist minder dan 2% rente op de totale schuld. Maar veel van de schulden die momenteel in de boeken staan, werden tegen zeer lage tarieven gefinancierd voordat de Federal Reserve aan haar wandelcyclus begon.

Elke maand vervalt een deel van dat papier met een superlaag rendement en moet het worden vervangen door bankbiljetten en obligaties waarvoor een veel hogere rente moet worden betaald. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *