Supercyclus voor koper op komst? Koperprijs kan door het dak vliegen

Een belangrijk mijnbouwbedrijf voorspelt een ‘supercyclus’ van koper te midden van angst voor een tekort aan aanbod veroorzaakt door energietransitie

Ondanks zorgen over zwakke prestaties in de Chinese fabriekswereld en toenemende risico’s op een wereldwijde harde economische landing ergens in 2024, zei de CEO van Eurasian Resources Group (ERG), Benedikt Sobotka. Hij verwacht dat de vraag naar koper in de wereld enorm zal stijgen en de komende tien jaar zelfs het aanbod zal overtreffen, tenzij nieuwe mijnen in gebruik worden genomen.

De toename van de vraag is het gevolg van de ambitieuze energietransitiedoelen die de overheden zichzelf hebben opgelegd.

Vorige week woensdag vertelde Sobotka aan Bloomberg TV in een interview op de jaarlijkse bijeenkomst van de New Champions van het World Economic Forum dat mijnbouwbedrijven dringend op zoek moeten naar nieuwe kopervoorraden om te ontginnen.

“Er komt een explosie van de vraag naar koper aan en het in gebruik nemen van meer mijnen kost niet alleen veel geld, maar gaat ook gepaard met heel wat uitdagingen”, waarschuwde Sobotka tijdens het evenement in het Chinese Tianjin. Hij voorspelde dat een perfecte storm op de kopermarkt weer een supercyclus zou kunnen ontketenen.

BloombergNEF schat dat de vraag naar geraffineerd koper tegen 2040 met 53% zal groeien, maar dat het mijnaanbod slechts met 16% zal stijgen.

In een apart rapport zei S&P Global dat elektrische voertuigen twee keer zoveel koper nodig hebben als een voertuig met verbrandingsmotor. De vraag naar koper zal zodoende tegen 2035 verdubbelen tot 50.000.000 ton per jaar, meer dan al het koper dat wereldwijd tussen 1900 en 2021 werd verbruikt.

De koperprijzen hebben het afgelopen decennium niet bepaald een explosieve prijsevolutie en zijn recent gedaald door een teleurstellend economisch herstel in China.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *