Inflatie koelt nauwelijks af en dat kan de goudprijs nog een tijdje afremmen

Als de goudprijs terugvalt onder $ 1.900 kan er meer verkoopdruk loskomen, zo waarschuwt OANDA senior marktanalist Edward Moya.

Maar het goud hield recent goed stand toen de financiële markten nog twee renteverhogingen door de Fed moesten verrekenen, benadrukte Moya. Volgens de CME FedWatch Tool is er een kans van bijna 90% op een renteverhoging van 25 basispunten in juli en een kans van 70% op een nieuwe verhoging in september.

“Zal de inflatie hardnekkiger dan verwacht blijken en zal de Fed nog twee renteverhogingen doorvoeren? Zijn deze al in geprijsd?” zei Moya. “De PCE-gegevens toonden aan dat de inflatie aan het afkoelen is, maar dan aan een zeer traag tempo. De Amerikaanse basisrente zou dus inderdaad nog 2x opgetrokken kunnen worden.”

Op dit moment is goud niet erg aantrekkelijk, maar daar zou verandering in kunnen komen wanneer de markt beseft hoeveel agressiever de Fed zal moeten zijn om de inflatie terug te dringen, voegde Moya eraan toe.

“Meer renteverhogingen door de Fed zijn normaal gesproken bearish voor goud. Maar gezien de positionering in de markt, zouden we een uitverkoop op de aandelenmarkt kunnen zien en een terugkeer van een sterke vraag naar een veilige haven als de edelmetalen,” zei hij. “De huidige omgeving is geen omgeving waarin de goudprijs zal instorten.”

Moya anticipeert op de korte termijn op relatief stabiele goudprijzen, met risico’s aan de neerwaartse kant als de goudprijs daalt tot onder de $ 1.900 per ounce. “Als we onder dat niveau terugvallen, kan het plaatje negatief worden. Maar ik denk niet dat dit zal gebeuren”, zei hij.

Significante winsten op korte termijn voor het goud lijken anderzijds ook weinig waarschijnlijk, zegt TD Securities global head of commodity strategy Bart Melek.

“Met 4,6% is de kern-PCE van mei j/j in de VS iets lager dan verwacht, en met zwakkere persoonlijke uitgaven in mei lijkt ook de Amerikaanse economie te verzwakken”, zei Melek. “Daardoor daalde de USD en botste de goudprijs overtuigend terug boven de $1.900/oz. Dit verkleint voorlopig het risico van een daling naar het 200 daag gemiddelde.”

Meer bewijzen dat de inflatie in de VS mogelijk zijn hoogtepunt heeft bereikt, lijkt een verdere daling van de goudprijs weinig waarschijnlijk, zo stelt Walsh Trading co-directeur Sean Lusk.

De prijs van eet edelmetaal zal pas stijgen wanneer de aandelenmarkt zijn rally omkeert, dus wanneer de aandelenkoersen beginnen te dalen, voegde Lusk eraan toe. “Als de aandelenmarkt gaat kwakkelen, zal er meer vraag naar goud zijn. Beursrally’s zullen daarentegen de inflatiedruk doen toenemen en dat zal ervoor zorgen dat de Fed de rente blijft verhogen, waarbij de Amerikaanse dollar de winnaar is”, zei hij. “Wat dan weer negatief is voor het goud.”

De kracht van de Amerikaanse dollar is de reden waarom de goudprijs recent werd afgeremd, voegde Lusk eraan toe.

Als goud onder $ 1.900 per ounce zakt, moeten beleggers rekenen op een goudprijs in een range van $ 1.850 – $ 1.814. “Als we dat niet kunnen vasthouden, is een daling naar $ 1.720 mogelijk. Maar dat is een berenscenario dat weinig kans op slagen maakt”, zo voegde hij er aan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *