JPMorgan waarschuwt voor de Britse huizenmarkt, vooruitzichten voor bouwbedrijven zien er ronduit somber uit

Een analist bij JPMorgan Chase & Co. heeft zijn stem toegevoegd aan de groeiende golf van waarschuwingen over de vooruitzichten voor de verkoop van nieuwe huizen in het VK, aangezien stijgende rentetarieven potentiële kopers dwingt tot afhaken.

Een mogelijke verzwakking van de verkoopprijzen, gezien de onzekerheid over de evolutie van de rentevoeten, brengt het volumeherstel op de Britse vastgoedmarkt in 2024 in gevaar, schreef Rajesh Patki in een rapport aan de klanten. Hij verlaagde de rating van Persimmon Plc naar neutraal, nadat hij klanten al meer dan drie jaar had aanbevolen om de aandelen van deze bouwgroep te kopen.

JPMorgan plaatste ook diens branchegenoten Taylor Wimpey Plc en Vistry Group Plc onder verhoogd toezicht, vooruitlopend op tussentijdse financiële resultaten die binnen enkele weken worden verwacht. Die resultaten zouden wel eens kunnen tegenvallen, aldus Patki.

Betaalbaarheidsproblemen van de kant van de kopers kunnen leiden tot lagere gemiddelde verkoopprijzen, voegt Patki eraan toe. De Nationwide Building Society zei vorige week dat de daling van de Britse huizenprijzen in juni is versneld.

De opmerkingen van JPMorgan komen nadat een FTSE-index die de Britse huizenbouwers volgt in het tweede kwartaal met ongeveer 10% daalde toen de Bank of England haar belangrijkste rentetarief verhoogde tot 5%, wat nog meer opwaartse druk uitoefende op de hypotheekrente en de kostprijs voor het kopen van een huis verder verhoogde.

“Ondanks de recente underperformance, herhalen we onze voorzichtige houding ten aanzien van de Britse woningbouwsector”, aldus Patki.

JPMorgan had vanaf februari 2020 een overwogen rating (zeg maar een koopadvies) op Persimmon. Sindsdien heeft het aandeel meer dan tweederde van zijn waarde verloren. De FTSE 350-index van Britse aandelen is in dezelfde periode met ongeveer 0,5% gestegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *