Omgekeerde rentecurve diept verder uit (en dat belooft niet veel goeds voor de Amerikaanse economie

Verwachtingen van een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve om de hardnekkig hoge inflatie te beteugelen, duwden de Amerikaanse staatsobligaties maandag naar de diepste omgekeerd rentecurve sinds 1981, wat opnieuw de schijnwerpers zette op wat veel beleggers beschouwen als een traditioneel recessiesignaal.

De Amerikaanse centrale bank heeft het afgelopen jaar de rentetarieven agressief verhoogd om de inflatie te bestrijden die het hoogste punt in 40 jaar bereikte en nog steeds boven het streefpercentage van maar 2% inflatie aanklampt.

De rentecurve keert om wanneer schatkistpapier met een kortere looptijd een hoger rendement heeft dan schatkistpapier met een langere looptijd. Het suggereert dat de beleggers verwachten dat de rentetarieven op korte termijn zullen stijgen, waarbij ze geloven dat hogere financieringskosten uiteindelijk de economie zullen schaden, waardoor de Fed gedwongen zal worden om in een volgende fase het monetaire beleid te versoepelen.

Het fenomeen wordt nauwlettend in de gaten gehouden door beleggers, aangezien die omgekeerde rentecurve telkens aan eerdere recessies is voorafgegaan. Het is dus een signaal dat niet veel goeds belooft voor de Amerikaanse economie.

De rentecurve keerde maandag kortstondig om naar het laagste punt in 42 jaar, omdat beleggers steeds meer verwachten dat de Fed haar benchmarkrentetarieven zal verhogen om de inflatie onder controle te houden.

De rente futuresmarkten weerspiegelen een kans van meer dan 80% op een verhoging met een kwartpunt later deze maand, maar zijn er veel minder van overtuigd dat de Fed daarna verder zal gaan met haar renteverhogingen. Ook al zeiden Fed-functionarissen in juni dat een tweede kwartaalstijging waarschijnlijk was tegen het einde van het jaar.

Het rendement op tweejaars Amerikaanse staatsobligaties, dat doorgaans het snelst mee beweegt met de renteverwachtingen, daalde met 2,7 basispunten tot 4,70% (dinsdag was er geen handel). Het rendement op schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar daalde met tot 3,945%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *