De Amerikaanse dollar is niet meer zo “good as gold” (en de toekomst is aan het goud)

Er was een tijd dat de Amerikaanse dollar “good as gold” was. Tot 15 augustus 1971 konden soevereine naties dollars inwisselen voor goud aan een koers van $ 35 per ounce.

Maar helaas nemen de meeste leiders, of het nu landen of bedrijven zijn, uiteindelijk hun toevlucht tot hebzucht wanneer het echte geld opraakt. Dus dit is wat Nixon deed in 1971, toen hij het gouden venster sloot door de goudstandaard af te schaffen.

Ondanks een koersdaling van 98% in reële termen sinds 1971, is de dollar zowel de geprefereerde reservevaluta als de voorkeursvaluta voor de wereldhandel gebleven.

De twee belangrijkste redenen waarom de dollar nog geen stille dood is gestorven, is dat vrijwel alle andere valuta’s met vergelijkbare percentages zijn gedaald.

 Ook de slimme introductie van de Petrodollar in 1973-4, het geesteskind van Nixons minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, speelde een belangrijke rol bij het overtuigen van Saoedi-Arabië (destijds de dominante olieproducent) om olie in dollars te verkopen tegen een uitgebreid pakket Amerikaanse wapens en uiteraard ook in ruil voor bescherming tegen zijn vijandane.

Nu het Westen wegzinkt in een moeras van schulden, corruptie en decadentie, zal de wereld een tektonische verschuiving ervaren van fiat/nepgeld zonder intrinsieke waarde naar valuta’s die worden ondersteund door grondstoffen, waarbij goud een centrale rol speelt. Of om het kort uit te drukken: de toekomst is aan het goud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *