Stijgende Britse inflatie leidt tot recorduitstroom van spaargeld (de Britten moeten hun spaargeld aanspreken om de eindjes aan elkaar te knopen

Hoewel geen enkele andere westerse natie een recente bankencrisis heeft doorgemaakt die zo pijnlijk is als die van de VS in de eerste maanden van jaar, betekent dit niet dat andere landen immuun zijn voor depositovlucht.

In het VK hebben de gezinnen vorige maand een recordbedrag van hun bankrekeningen hebben afgehaald. Dit heeft niets te maken met paniek over mogelijke bankfaillissementen, zoals in de VS eerder dit jaar, of met het feit dat de consumenten koortsachtig op zoek gaan naar hogere rentetarieven voor hun spaargeld. De reden waarom de Britten hun deposito’s plunderen heeft een heel andere reden: spaargeld aanboren om rekeningen te betalen. Pure noodzaak dus.

Zoals de FT meldde, werd in mei netto £ 4,6 miljard opgenomen bij banken en andere financiële instellingen, het hoogste niveau van opnames sinds de maandelijkse records in 1997 begonnen, volgens de gegevens van de Bank of England die op vorige week zijn gepubliceerd.

En aangezien de grote netto-opnames van direct toegankelijke rekeningen slechts gedeeltelijk werden gecompenseerd door netto-instromen naar termijnrekeningen, die doorgaans hogere tarieven betalen, en individuele spaarrekeningen, suggereert dit dat de depositovlucht niet het resultaat was van rentearbitrage. Maar wel om de rekeningen van het dagdagelijkse leven te kunnen betalen. Iets wat bezwaarlijk een positief signaal kan worden genoemd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *