De zonne-energie-industrie zal vroeg of laat de zilverprijs gewoon door het dak jagen

De bullish case voor zilver blijft draaien om de toenemende vraag naar het edelmetaal in de zonne-energie-industrie gecombineerd met een afnemend aanbod op de markt aangezien er minder zilver op korte termijn naar die markt komt.

Enkele maanden geleden verscheen een rapport met als conclusie dat de productie van zonne-energie tegen 2050 het grootste deel van de wereldwijde zilverreserves kan opeisen.

Vorige maand was er een nieuw rapport aan waarin stond dat de groeiende vraag naar zilver in de zonne-energie-industrie de komende jaren waarschijnlijk het aanbod aanzienlijk onder druk zal zetten. Met als duidelijke conclusie: de huidige prijs van zilver weerspiegelt niet de verwachte tekorten.”

Hoewel zonne-energie nog steeds maar een klein deel uitmaakt van de totale vraag naar zilver, neemt het aandeel er van snel toe. Uit een rapport van The Silver Institute, een branchevereniging, blijkt dat de vraag naar zilver van de zonne-energie-industrie dit jaar rond de 14% zal liggen, tegen 5% in 2014.

Gregor Gregersen, oprichter van de in Singapore gevestigde dealer Silver Bullion, vertelde Bloomberg dat zonne-energie een goed voorbeeld is van hoe onelastisch de vraag naar zilver is. Hij zei dat de dagen van de zonne-energie-industrie die kleine hoeveelheden zilver gebruikt voorbij zijn en dat de vraag op het punt staat fors te stijgen.

Volgens BloombergNEF zullen de standaard gepassiveerde emitter- en achtercontactcel in de komende twee tot drie jaar waarschijnlijk worden ingehaald door tunneloxide-gepassiveerde contact- en heterojunctiestructuren. Terwijl PERC-cellen ongeveer 10 milligram zilver per watt nodig hebben, hebben TOPCon-cellen 13 milligram nodig en heterojunctie 22 milligram.

En de toename van de vraag naar zilver via de zonne-energie-industrie komt omdat er al krapte is op het aanbod van zilver.

Terwijl de vraag naar zilver in 2022 records vestigde in elke categorie, bleef het aanbod gelijk en daalde de mijnproductie met 0,6%. Dit resulteerde in een markttekort van 237,7 miljoen ounce in 2022. De conclusie mag dan ook luiden dat de zilverprijs alleen maar kan stijgen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *