Logo The House

Het wordt stilaan een saai verhaal: de centrale banken blijven maar goud kopen (en we weten nog altijd niet met zekerheid waarom ze dat doen)

Acht centrale banken voegden in mei goud toe aan hun reserves met een netto-aankoop van in totaal 50 ton.

Omdat Turkije in mei nog eens 63 ton goud dumpte, daalde de wereldwijde netto goudvoorraden bij de centrale banken met 27 ton.

Turkije heeft sinds maart bijna 160 ton goud verkocht. Volgens de World Gold Council is dit een reactie op de lokale marktdynamiek en weerspiegelt het waarschijnlijk geen verandering in de langetermijnstrategie voor goud van de Turkse centrale bank.

Volgens de WGC werd “Goud op de binnenlandse markt van Turkije verkocht om te voldoen aan de zeer sterke vraag naar baren, munten en juwelen na een tijdelijk gedeeltelijk verbod op de invoer van onbewerkt goud.”

Volgens een rapport van Reuters heeft de Turkse regering in februari een deel van de invoer van goud opgeschort in een poging de economische gevolgen van zware aardbevingen te verzachten.

Polen was in mei de grootste koper en voegde 19 ton goud toe aan zijn reserves. Dit volgt op een stijging van 15 ton in april, toen de Nationale Bank van Polen het kopen van goud hervatte. De aankoop van mei was de grootste toename van de reserves van het land sinds juni 2019, toen de bank de goudreserves met bijna 100 ton verhoogde.

In het najaar van 2021 zei Adam Glapiński, president van de Bank of Poland, dat de centrale bank van plan was om in 2022 100 ton goud aan haar reserves toe te voegen. Het is onduidelijk waarom de bank dat plan niet doorzette. Deze recente aankoop zou het begin kunnen zijn van een nieuwe aankoopronde om dat doel van 100 ton vooralsnog te bereiken.

Polen heeft momenteel 263 ton goud.

De People’s Bank of China verlengde haar goudaankopen voor de zevende maand op rij met een toevoeging van 16 ton aan haar officiële reserves.

Sinds de hervatting van de meldingen van aankopen in november 2022, heeft de Peoples Bank of China 144 ton toegevoegd aan haar officiële goudvoorraad. Officieel staat het Chinese goudbezit op 2.092 ton, maar mogelijk hebben de Chinezen in alle stilte nog meer goud bijgekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *