Renteverhogingen vergroten de kans op problemen in de bank- en consumentensector (en daar wordt te weinig rekening mee gehouden)

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, merkt op dat goud sterk negatief gecorreleerd blijft met de obligatierendementen. Het rendement op 10-jaars obligaties wordt verhandeld op het hoogste niveau in 4 maanden op 3,9%.

“De correlatie van goud met de reële rendementen op staatsobligaties is de afgelopen maand hersteld en als deze correlatie behouden blijft, zou dit het goud moeten ondersteunen als hogere olieprijzen leiden tot speculaties over aanhoudende inflatie”, zei hij.

Hansen voegde er echter aan toe dat de kans klein is dat de olieprijs uit zijn trading range voor de afgelopen twee maanden kan breken.

Alex Kuptsikevich, senior marktanalist bij FxPro, zei dat hij de laatste productieverlagingen van Rusland en Saoedi-Arabië niet meteen beschouwt als ondersteunend voor de olieprijs.

“Tot nu toe zijn de inspanningen van beidde landen om de prijzen te ondersteunen door de productie te verlagen voldoende geweest om een ongecontroleerde daling te voorkomen, waarbij de prijzen terugvallen onder hun lange termijn trendniveaus (200 weken gemiddelde). Tegelijkertijd zijn de olieprijzen een kwart lager dan een jaar geleden, wat voor desinflatoire druk zorgt’, zei hij.

Nu de obligatierendementen stijgen als gevolg van de agressieve monetaire beleidskoers van de Federal Reserve, voegde Kuptsikevich eraan toe dat goud te kampen heeft met een problematische tegenwind. Goud biedt namelijk in tegenstelling tot obligaties bijvoorbeeld geen rendement. Hij merkte echter ook op dat deze omgeving ook kansen biedt voor goud.

“Renteverhogingen (waarvan er in de VS nog twee worden verwacht) vergroten de kans op problemen in de bank- en consumentensector”, zei hij. “Tekenen van problemen voor grote en middelgrote banken tijdens het kwartaalcijferseizoen, dat eind juli begint, zouden het fortuin van goud snel kunnen keren, zoals in maart gebeurde.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *