Amerikaans werkloosheidsrapport blijft goudprijs afremmen (omdat de rente nog verder omhoog kan)

De goudprijs was maandag stabiel, omdat investeerders voorzichtig handelden in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers die later deze week worden verwacht. Die inflatiecijfers zijn belangrijk om de impact van renteverhogingen af te toetsen, kwestie van te zien of er meer beleidsverstrakking op komst is.

De Amerikaanse goudfutures daalden gisteren licht tot $ 1.928. Vanmorgen werd er gehandeld aan iets meer dan $ 1.930.

“De plotselinge piek in de goudprijs op vrijdag is snel afgezwakt door het idee dat het meest recente laatste Amerikaanse banenrapport de Fed nog niet zal toestaan om haar renteverhogingen stop te zetten”, zei Exinity Chief Market Analyst Han Tan.

Uit het werkgelegenheidsrapport van vorige week bleek dat de Amerikaanse economie in juni de minste banen in 2-1/2 jaar heeft toegevoegd, maar de aanhoudend sterke loongroei wees op nog steeds krappe arbeidsmarktomstandigheden.

“Als de inkomende kerncijfers van de Amerikaanse CPI (woensdag) de nog steeds hardnekkige inflatiedruk blootleggen, kan dat ertoe leiden dat het goud onder het niveau van $ 1.900 wordt geduwd, wanneer dat de markten gaat uitkijken naar een nieuwe renteverhoging door de Fed na juli. ‘ voegde Taan eraan toe.

De goudprijs is met meer dan 7% gedaald sinds ze begin mei bijna recordniveaus bereikten, toen de beleggers hun verwachtingen over een einde aan de cyclus van renteverhogingen door de Fed terugdraaiden.

De goudprijs is en blijft gevoelig voor hogere rentetarieven omdat ze de aantrekkingskracht van edelmetaal, dat geen rente betaalt, temperen, terwijl een sterkere dollar het ook minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse investeerders.

“De goudprijs lijkt momenteel tussen de $1.900 en $1.940 per ounce te liggen, waarbij het potentieel voor een verdere stijging waarschijnlijk zal worden bepaald door Amerikaanse CPI-cijfers”, aldus Michael Hewson, hoofdmarktanalist bij CMC Markets.

Elders is de Bank of Canada op weg naar een tweede opeenvolgende renteverhoging van een kwartpunt op woensdag, nadat een maand van economische gegevens veerkrachtige groei aan het licht bracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *