Rusland bevestigt dat BRICS landen een door goud gedekte valuta willen creëren (zodat we mogen spreken van een nieuwe goudstandaard)

De goudmarkt zou een nieuw bullish momentum kunnen krijgen terwijl de wereld anderzijds een nieuw type goudstandaard tot stand zou zien komen.

Volgens het door de staat gerunde RT heeft de Russische regering vrijdag bevestigd dat Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, ook wel bekend als de BRICS-landen, een nieuwe handelsvaluta zullen introduceren, ondersteund door goud. De officiële aankondiging zal naar verwachting worden gedaan tijdens de BRICS-top in augustus in Zuid-Afrika.

Het bericht voegt een nieuwe impuls toe aan de aanhoudende de-dollariseringstrend die zich in de wereldeconomie aftekent. Sinds medio 2022 kopen centrale banken wereldwijd in een historisch tempo goud op, deels om hun reserve buiten de Amerikaanse dollar te diversifiëren.

Voor veel analisten is een door goud gedekte valuta de volgende evolutie in dit proces. Veel analisten hebben de recente goudaankopen van China gezien als een poging om de yuan internationaal geloofwaardiger te maken.

Tegelijkertijd heeft de bewapening door de Amerikaanse regering van de Amerikaanse dollar tegen Rusland voor het binnenvallen van Oekraïne geleid tot enige geopolitieke onzekerheid onder sommige met Rusland verbonden landen.

Hoewel het vooruitzicht van een door goud gedekte BRICS-valuta aanzienlijke steun zal bieden aan goud, verwachten sommige analisten dat het enige tijd zal duren voordat de impact daarvan in de markt voelbaar zal zijn.

Thorsten Polleit, hoofdeconoom bij Degussa, zei dat hoewel de aankondiging een stap in de goede richting is, er nog een lange weg te gaan is om het idee werkelijkheid te zien worden.

“Op het eerste gezicht klinkt een nieuwe transactie-eenheid, ondersteund door goud, als zeer positief – en het zou in de eerste plaats een grote uitdaging kunnen zijn voor de hegemonie van de Amerikaanse dollar”, zei hij in een recent interview.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *