Babyboomers kunnen de aandelenmarkt onder druk zetten (en de Fed kan niet eeuwig aan een recessie ontsnappen, zo waarschuwt een financiële goeroe)

Passieve beleggers worden geconfronteerd met grote verliezen als babyboomers hun spaargeld beginnen terug te trekken, zo stelt Larry McDonald. De Fed kan anderzijds een recessie niet voorkomen, omdat de economie cyclisch is en soms moet krimpen, voegt hij daar aan toe.

De oprichter van “The Bear Traps Report” voorspelde al in mei dat de S&P 500 dit jaar vanaf de huidige niveaus 40% lager zou eindigen.

Beleggers in indexfondsen stevenen af op een ramp en de Federal Reserve kan een recessie niet voor altijd afwenden, zo waarschuwde Larry McDonald.

“De idiotie van passief beleggen zal op een ramp eindigen, iedereen verlangt naar dezelfde aandelen en alle pensioenplannen lopen gevaar. De oudste Boomers en hun vermogen van $ 78.000 miljard zijn bijna 80 en beginnen hun geld uit de beurs te halen”, aldus de oprichter van “The Bear Traps Report’.

In plaats van zelf aandelen te kiezen of een fondsbeheerder te vertrouwen om dit te doen, stoppen passieve beleggers hun geld in indexfondsen of op de beurs verhandelde fondsen die een verscheidenheid aan aandelen volgen.

Warren Buffett en Jack Bogle hebben indexfondsen geprezen als een relatief veilige, goedkope manier voor onervaren beleggers om brede blootstelling aan de aandelenmarkt te verwerven. Daarentegen hebben mensen als Peter Lynch en Michael Burry passief beleggen afgeschilderd als een zeepbel die de waarderingen van de grootste beursgenoteerde bedrijven tot gevaarlijke hoogten heeft opgejaagd.

McDonald’s tweet suggereert dat hij bezorgd is dat zoveel mensen hun spaargeld effectief hebben ingezet op het handjevol Big Tech-aandelen die de markt domineren. Hij is ook bezorgd dat babyboomers, die een groot deel van Amerika’s rijkdom in handen hebben, hun aandelen beginnen te verkopen, wat de weg vrijmaakt voor een ernstige koersdaling op de beurs van Wall Street.

De voormalige Wall Street-handelaar – en auteur van “A Colossal Failure of Common Sense: The Incredible Inside Story of the Collapse of Lehman Brothers” – waarschuwde in een andere tweet dat de Fed niet kan voorkomen dat de economie krimpt.

“De Fed kan doen wat ze wil, maar ze kan de essentiële aard van het kapitalisme niet veranderen”, schreef McDonald vrijdag.

In een poging om de historisch hoge inflatie te bestrijden, heeft de Amerikaanse centrale bank sinds begin vorig jaar de rentetarieven verhoogd van vrijwel nul tot meer dan 5%, en gaf aan dat ze deze zal blijven verhogen. De inflatie is gedaald van een piek van 9,1% in juni vorig jaar tot 4% in mei, terwijl zowel de werkgelegenheid als de consumentenbestedingen goed stand hebben gehouden.

McDonald luidt al enkele maanden de noodklok over aandelen en de Amerikaanse economie. Hij waarschuwde in mei dat de S&P 500 tegen december zou kunnen dalen tot ongeveer 3.000 punten – een daling van 40% van de huidige hoogte naar het laagste niveau sinds juni 2020.

Hij verwees daarvoor onder andere op de beteugeling van de uitgaven door de regering-Biden na de schuldencrisis, een teleurstellende reeks aankomende bedrijfswinsten en de ellende in de banksector die geldschieters aanspoort zich terug te trekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *