Indrukwekkende zeldzame munten gecertificeerd door NGC Ancients zullen naar verwachting bedragen van minstens 6 cijfers realiseren op veiling van Heritage in augustus

Oude Griekse en Romeinse munten komen onder de hamer op deze veiling bij Heritage op 17-19 augustus 2023. Een gouden munt die een momentopname weergeeft van de machtsstrijd die voorafging aan het Romeinse rijk, is een van de meer dan 300 oude munten die zijn gecertificeerd door Numismatic Guaranty Company® (NGC®) die worden aangeboden in een Heritage Auctions-uitverkoop. De World and Ancient Coins Platinum Session en Signature Auction wordt gehouden van 17-19 augustus 2023.

Een van de meest interessante munten in deze veiling is een Roman Imperatorial Marc Antony & Octavia 38 BC Gold Aureus graded NGC Ancients Ch F, 5/5 Strike en 2/5 Surface. Deze zeldzame munt herdenkt een vredesakkoord tussen Marcus Antonius en Octavianus, die destijds beiden de macht over de uitgestrekte Romeinse wereld deelden. De voorzijde toont Marcus Antonius terwijl de achterzijde zijn vrouw Octavia toont, de zus van Octavianus, met wie Antonius was getrouwd in een uiteindelijk mislukte poging om vrede tussen de twee rivalen te bewerkstelligen.

Ook in deze veiling is een Bosporus, Panticapaeum c.340-320 BC Gold Stater graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 4/5 Surface met Fine Style. Panticapaeum, gesticht door Milesiaanse pioniers in de 7e eeuw voor Christus, begon als een Griekse handelspost aan de noordelijke kust van de Zwarte Zee en ontwikkelde zich tot een welvarende stad geregeerd door de Spartocide koningen, Griekse dynastieke heersers van de regio. De rijkdom van de stad kwam voort uit vruchtbare graanvelden en een bloeiende visindustrie, waardoor lucratieve handel met het vasteland van Griekenland en Klein-Azië mogelijk werd.

Ook in het aanbod is een Siciliaanse, Syracuse c.405-370 v.Chr. (Euainetos) Silver Decadrachm graded NGC Ancients AU, 5/5 Strike en 4/5 Surface with Fine Style. Tijdens het bewind van tiran Dionysius I (406-367 v.Chr.) Ontpopte Syracuse zich als de meest welvarende en invloedrijke stadstaat in de Griekse wereld en greep de gelegenheid aan om extravagante munten te slaan, waaronder ondertekende zilveren decadrachmen. Deze opmerkelijke munten zijn mogelijk geproduceerd om de Griekse huurlingen te compenseren die naar Sicilië stroomden om de groeiende macht van Carthago het hoofd te bieden. De adembenemende decadrachmen, gemaakt door de meestergraveur Euainetos, hebben een tijdloze standaard gezet voor klassieke schoonheid.

Een andere interessante munt is een Roman Empire Claudius, AD 41-54 Gold Aureus graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 4/5 Surface. Geboren in 10 voor Christus, kreeg Claudius te maken met tegenslagen als gevolg van een kinderziekte waardoor hij mank liep en stotterde. Deze beperkingen beschermden hem echter tegen de verraderlijke complotten van de familie, wat uiteindelijk leidde tot zijn onverwachte hemelvaart als de vierde keizer van de Julio-Claudiaanse dynastie na de moord op Caligula in 41 na Christus. Met de steun van de Praetoriaanse Garde regeerde Claudius wijs en gematigd , het rijk uitbreiden door Groot-Brittannië te annexeren in 43 na Christus.

Andere door NGC Ancients gecertificeerde munten in deze veiling zijn:

een Lydia Croesus, 561-546 v. Chr. Gold Stater graded NGC Ancients AU, 5/5 Strike en 4/5 Surface with Fine Style

een Lydia Croesus, 561-546 v. Chr. Gold Stater graded NGC Ancients AU, 5/5 Strike en 4/5 Surface

een Lydia, Croesus 561-546 v.Chr. Gold Stater graded NGC Ancients AU, 5/5 Strike en 5/5 Surface with Fine Style

een Mysia, Cyzicus c.550-500 v.Chr. Electrum Stater graded NGC Ancients XF, 5/5 Strike en 3/5 Surface met Fine Style

a Sicilië, Acragas ca. 413-406 v.Chr. Zilver Tetradrachme gesorteerd NGC Ancients XF, 4/5 slag en 5/5 oppervlak met fijne stijl

a Sicilië, Acragas c.410-406 v.Chr. Goud 2-Litrai/Diobol gesorteerd NGC Ancients Ch MS, 5/5 Strike en 5/5 Surface

a Sicilië, Syracuse ca. 405-395 v.Chr. Goud 100-Litrai gesorteerd NGC Ancients Ch AU, 5/5 slag en 5/5 oppervlak met fijne stijl

een koninkrijk van Macedonië Alexander III, 336-323 v.Chr. Gouden Distater-gradatie NGC Ancients AU, 5/5 slag en 3/5 oppervlak met fijne stijl

een Ptolemaeïsche koninkrijk Ptolemaeus I, 323-282 v.Chr. Gold Stater-gradatie NGC Ancients Ch AU, 5/5 Strike en 4/5 Surface

een koninkrijk van Bactria Diodotus I, ca. 255-235 v.Chr. Gold Stater graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 5/5 Surface with Fine Style

een Plotina uit het Romeinse Rijk, ca. 105-122 n.Chr. (?) Goud Aureus gesorteerd NGC Ancients Ch XF, 5/5 Strike en 2/5 Surface

een Roman Empire Marcus Aurelius, AD 161-180 Gold Aureus graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 3/5 Surface with Fine Style

een Roman Empire Maximian, AD 286-310 Gold Aureus graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 4/5 Surface

een Oost-Romeins rijk Aelia Pulcheria, AD 414-453 Gold Solidus graded NGC Ancients Ch MS, 5/5 Strike en 4/5 Surface

een West-Romeins rijk Anthemius, AD 467-472 Gold Solidus graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 4/5 Surface

een Byzantijnse rijk Leo V, AD 813-820 Gold Solidus graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 4/5 Surface

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *