De goudprijs bleef in de eerste helft van 2023 niet ver verwijderd van het hoogste punt ooit.

De prestaties van goud waren wisselend in 2023. Aan het begin van het jaar steeg de prijs van het edelmetaal sterk als gevolg van onzekerheid over de stabiliteit van het wereldwijde economische herstel en geopolitieke spanningen. Bovendien bleven de inflatiezorgen toenemen. Beleggers zochten hun toevlucht in goud, wat er ook toe bijdroeg dat de prijs hoger werd en eind januari een piek bereikte van $1.945 per troy ounce.

Maar toen centrale banken over de hele wereld maatregelen namen om de inflatie te bestrijden door de rentetarieven te verhogen, begon de prijs van goud vanaf februari te dalen. Die daling sloeg vervolgens om in een duidelijk neerwaartse trend. Beleggers verlegden hun strategie van veiliger activa zoals goud naar risicovollere activa zoals aandelen naarmate de economie en de wereldmarkten veerkrachtig bleken te zijn.

Als gevolg hiervan bereikte de goudprijs in maart een dieptepunt tot $1.817 per ounce. Sindsdien is de prijs weer gestegen toen de zorgen over een mogelijke recessie in de VS weer de kop opstaken. Goud bereikte een piek in mei met $ 2.055 en is in juni afgevlakt naar $ 1.975. Toen we juli ingingen, was het goud teruggevallen tot ongeveer $1.900.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *