Ondanks de dalende prijs wordt goud fundamenteel sterker (dat vertelt ons de 10-jaars TIPS-obligatie)

De prijs van goud in Amerikaanse dollar is de afgelopen twee maanden gedaald, maar alles is relatief in deze wereld. Zo is het goud nog steeds sterk ten opzichte van de 10-jaars TIPS-obligatie (de staatsobligatie op 10 jaar waarvan het rendement is gelinkt aan de inflatie), waarmee het gele metaal nauw gecorreleerd was van 2006 tot 2021. De prestaties van goud sinds begin 2022 dus moeten worden gezien als bullish, ook al ziet de situatie op het eerste gezicht er anders uit.

Er heeft zich een grote verandering voorgedaan op de goudmarkt sinds Rusland Oekraïne binnenviel en het westen beslag legde op de activa in euro en dollar van de Russische centrale bank. Ongeacht het feit dat de goudprijs de afgelopen twee maanden is gedaald, zijn de prestaties van goud sinds februari 2022 opmerkelijk omdat ze een prijsmodel verslaan dat toonaangevend was van 2006 tot 2021.

De belangrijkste richtinggevende factor voor de goudprijs in Amerikaanse dollar is inderdaad het 10-jaarsrendement op Treasury Inflation Protected Securities (TIPS). Ongeveer 15 jaar lang waren goud en TIPS sterk omgekeerd gecorreleerd. Omdat eigenaren van TIPS worden gecompenseerd voor de inflatie, kan het TIPS-rendement worden beschouwd als de verwachte reële rente. In het kort worden die TIPS-rendementen ook wel de “reële rentetarieven” genoemd.

De logica achter de correlatie is dat goud dient als afdekking van Amerikaanse staatsobligaties (staatsobligaties), aangezien goud geen tegenpartijrisico kent. Goud wordt dus hoger geprijsd als de TIPS-opbrengst daalt en vice versa.

De formule voor het TIPS-rendement is: TIPS-rendement = nominaal schatkistrendement – inflatieverwachtingen

De correlatie tussen de goudprijs en de TIPS-opbrengst begon begin 2022 te verzwakken, toen Rusland Oekraïne bestormde. Terwijl het TIPS-rendement steeg van -1% in februari tot +1,7% in november 2022, daalde de goudprijs van $ 1.900 per ounce maar naar $ 1.700, in plaats van naar $ 1.000. De nauwe correlatie was positief geworden omdat de markt inzag dat er meer risico’s verbonden zijn aan het aanhouden van staatsobligaties. Deze evolutie kan ook in de toekomst in het voordeel van het goud blijven spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *