BRICS creëert misschien geen nieuwe goudstandaard, maar de wereld heeft nog steeds een monetair metaal nodig

Twee weken geleden was er veel opwinding rond het nieuws uit Russische bron dat Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika de oprichting van een door goud ondersteunde BRICS-handelsvaluta zouden aankondigen.

De berichten daaromtrent waren echter misschien wat voorbarig nadat Anil Sooklal, de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bij BRICS, zei dat een dergelijke aankondiging voorlopig niet gepland is. De wereld zal de creatie van een nieuwe wereldwijde goudstandaard (nog) niet zien, maar de top van volgende maand zal niettemin nog steeds belangrijke implicaties hebben voor het edelmetaal.

De regelrechte afwijzing van een door goud gedekte handelsvaluta komt niet als een verrassing, aangezien veel economen hebben opgemerkt dat een nieuwe goudstandaard nooit realistisch is geweest, omdat het te veel economische instabiliteit zou creëren door deflatie.

Veel analisten en economen verwachten echter dat goud als monetair metaal nog steeds een essentiële rol zal spelen. In de persbriefing merkte Sooklal op dat meer dan 40 landen belangstelling hebben getoond om zich aan te sluiten bij het blok van grote opkomende economieën die een grotere rol weggelegd zien voor het goud tegen de achtergrond van een (gedeeltelijke) afwijzing van de dollar.

Dit is een veel grotere bedreiging voor de status van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservevaluta dan een hypothetische discussie over een gouden standaard. Waarschijnlijk zullen niet alle 40 landen worden toegelaten tot de BRICS-unie, maar het zou nog steeds significant genoeg kunnen zijn dat landen met elkaar kunnen handelen zonder de Amerikaanse dollar te hoeven gebruiken.

Sooklal zelf merkte zelfs de mogelijke ondergang van de Amerikaanse dollar op. “De dagen van een dollarcentrische wereld zijn voorbij; dat is een realiteit. We hebben vandaag een multipolair wereldwijd handelssysteem”, zei hij tijdens een persconferentie.

Waar niemand het natuurlijk over heeft als er gepraat wordt over de uitbreiding van dit handelsblok, is kapitaalbehoud. De Amerikaanse dollar als reservevaluta is het anker op de wereldwijde financiële markten geweest. Als de Amerikaanse dollar die rol niet gaat vervullen, wat dan wel?

Gaan landen de yuan, met alle Chinese kapitaalcontroles, echt accepteren als basis voor handel? Is er een andere valuta die andere landen zouden vertrouwen?

Alles wijst zodoende in de richting van goud. Het edelmetaal kent geen tegenpartijrisico’s, is niet schatplichtig aan enige overheid of entiteit en is een betrouwbare veilige haven. Als de wereld echt getuige begint te worden van de ondergang van de Amerikaanse dollar, zullen landen meer goud in hun reserves moeten houden om hun valuta waarde en stabiliteit te geven.

De wereldeconomie is waarschijnlijk al lang voorbij de gouden standaard, maar de behoefte aan veilig onderpand waarop derde landen kunnen vertrouwen, zal er altijd zijn. En dat kan de goudprijs alleen maar ondersteunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *