Duitse economie verliest haar DNA (en we vrezen dat ook de Belgische economie dezelfde weg zal inslaan)

De Duitse economie verliest haar DNA en de buitenlandse investeerders blijven weg. Ze richten hun aandacht liever op de opkomende markten, beweert een vooraanstaande Duitse CEO.

Toralf Haag, de president en chief executive van het wereldwijde technologiebedrijf Voith Group, sprak met de krant Die Welt om de economische neergang in zijn land te bespreken.

Hij legde uit dat de Voith Group, die voornamelijk actief is in de energie-, auto- en papierindustrie, zich tot nu toe heeft weten te beschermen tegen de technische recessie die Duitsland het afgelopen kwartaal is binnengekomen, maar hij sprak ook zijn bezorgdheid uit over de richting van het land op het gebied van concurrentievermogen, energiebeleid en aantrekkelijkheid voor buitenlandse investeringen.

Haag beschreef de agressieve energietransitie van Duitsland, weg van traditionele energieproductie zoals kolen en kernenergie naar hernieuwbare energiebronnen, als “problematisch”.

“Er zijn ambitieuze doelen, maar alleen onvoldoende prikkels en ondersteuning om deze doelen te kunnen halen. Wat we nodig hebben is minder bureaucratie, snellere goedkeuringsprocedures en snellere implementatie. Zoals het nu loopt, gaat het op de lange termijn niet werken’, zei hij tegen de krant.

“Investeringsbeslissingen in Duitsland worden steeds moeilijker”, zei hij toen hem werd gevraagd hoe comfortabel hij het vindt om vanuit het Duitse hoofdkantoor van zijn bedrijf in Heidenheim te opereren. Waarmee Haag wil zeggen dat hij zich toch wel grote zorgen maakt. De Duitse economie verliest dus haar DNA en we vrezen dat ook de Belgische economie dezelfde weg zal inslaan. Als het regent in Berlijn, druppelt het in Brussel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *