Stevent Europa op een recessie af? (de bedrijfsleiders worden in ieder geval steeds ongeruster)

De bedrijfsactiviteit in de eurozone kromp in juli veel meer dan verwacht, omdat de vraag in de dominante dienstensector van het blok afnam, terwijl de fabrieksproductie in het snelste tempo daalde sinds COVID-19 voor het eerst uitbrak. Dit  bleek uit een recent onderzoek.

De daling was breed gedragen met de twee grootste economieën van de eurozone – Duitsland en Frankrijk – die beide in krimpgebied zaten en dit vergroot de vrees dat het blok in een recessie terecht zal komen.

Het onderzoek wees ook uit dat de aanhoudende campagne van renteverhogingen van de Europese Centrale Bank zijn tol begint te eisen van de consumenten en ook de dienstensector aantast.

Dit zal vragen oproepen voor de bank, die donderdag bijeenkomt, terwijl ze haar strijd tegen recordinflatie afweegt tegen de economische schade die een volgende renteverhoging zou kunnen aanrichten.

De flash Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) van HCOB voor het eurogebied, samengesteld door S&P Global en gezien als een goede graadmeter voor de algemene economische gezondheid, daalde van 49,9 in juni naar een laagste punt in acht maanden van 48,9 in juli.

Dat was onder de grens van 50 tussen groei en krimp en lager dan alle verwachtingen in een peiling van Reuters, die een bescheiden daling tot 49,7 had voorspeld.

“De zwakte was wijdverbreid in alle sectoren, maar het was vooral de productiesector die opnieuw een slechte lezing plaatste”, zegt Paolo Grignani van Oxford Economics.

“De publicatie van vandaag bevestigt dat de verslechtering van de macro-economische omstandigheden in volle gang is en zich verspreidt van de productie naar andere sectoren. In ons basisscenario verwachten we een gematigde groei voor de tweede helft van het jaar, maar de gegevens van vandaag suggereren dat het risico van een kleine inkrimping van het bbp van de eurozone in het derde kwartaal toeneemt.”

De bedrijvigheid in Duitsland, de grootste economie van Europa, kromp in juli, waardoor de kans op een recessie in de tweede helft van dit jaar toenam. Stevent Europa inderdaad op een recessie af? De bedrijfsleiders worden in ieder geval steeds ongeruster en dat op de eerste plaats in een basissector als de chemie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *