Wie weet het antwoord op deze vraag: heeft de rente in de VS nu eindelijk zijn piek in het vizier?

De Fed-functionarissen hebben de afgelopen weken de prognoses herhaald dat de renteverhoging van deze week het begin zal zijn van een proces in twee stappen om de rente naar een hoogtepunt te brengen. Waarna een pauze aan het rentefront kan worden ingelast.

“Sinds de bijeenkomst van het FOMC in juni, met nog een maand aan gegevens om de kredietvoorwaarden te evalueren, heb ik er het volste vertrouwen in dat de onrust bij de banken niet zal leiden tot een aanzienlijk probleem voor de Amerikaanse economie, en ik zie geen reden waarom de eerste van twee verhogingen niet zou plaatsvinden tijdens onze bijeenkomst later deze maand”, zei Fed-gouverneur Chris Waller in een toespraak op 13 juli. Daarmee wordt uiteraard verwezen naar de FED-meeting die vandaag en morgen plaatsvindt.

FED-voorzitter Jerome Powell pleitte onlangs ook voor meer renteverhogingen op basis van de laatste economische gegevens.

“Als je naar de gegevens van het afgelopen kwartaal kijkt, zie je een sterker dan verwachte groei, een krapper dan verwachte arbeidsmarkt en een hoger dan verwachte inflatie”, zei Powell tijdens een paneldiscussie in Portugal eind juni. “Dus dat vertelt ons dat hoewel het beleid restrictief is, het misschien niet restrictief genoeg is en dat de rente nog verder omhoog moet.”

Heeft de rente in de VS nu eindelijk zijn piek in het vizier? Woensdag na afloop van de FED-meeting weten we waarschijnlijk meer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *