Digitale Russische roebel krijgt vaste vorm, munt komt vanaf 1 augustus in gebruik

De Russische president Vladimir Poetin heeft afgelopen maandag officieel de wet op de digitale roebel ondertekend, waardoor de wetgeving voor de oprichting van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) op 1 augustus van kracht wordt, volgens een officieel overheidsdocument.

Het Lagerhuis van het Russische parlement, de Doema, heeft op 11 juli in derde lezing de wet op de digitale roebel aangenomen. De wet werd vervolgens goedgekeurd door de hogere kamer van de assemblee, de Federatieraad, die het voor definitieve goedkeuring naar het bureau van Poetin heeft gestuurd.

De nieuwe wet legt de wettelijke normen vast voor de introductie van een digitale roebel in Rusland, waardoor het de derde vorm van de nationale valuta wordt die beschikbaar is voor gebruik in het financiële systeem van het land. De Bank of Russia (BoR) is van plan om naast de bestaande contante en niet-contante fondsen een digitale roebel uit te geven.

De digitale roebel is ontworpen om te dienen als betalings- en geldovermakingsmethode maar is niet voor beleggingsdoeleinden bestemd.

De BoR zei dat in augustus de eerste digitale roebel-pilot met echte klanten zal starten.

Op één na zullen alle regels, behalve artikel nummer drie, op dat moment worden ingevoerd. Artikel drie, dat wijzigingen bevat in verschillende Russische federale wetten, waaronder die met betrekking tot faillissement en erfenis, wordt van kracht in augustus 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *