Tekort op de zilvermarkt kan zilverprijs alleen maar omhoog duwen (zilver belangrijk voor zowel zonne-energie als fotovoltaïsche zonnepanelen)

Bank of America ziet zilver als het edelmetaal met het grootste aanbod deficiet op de markt, waarbij de VS zich profileert als de leider in groene technologie en het wereldwijde centrum voor elektrische voertuigen.

De analisten merkten op dat zilver een cruciale rol speelt in zonne-energie en een cruciaal onderdeel is in fotovoltaïsche zonnepanelen. Zilver is ook nodig in elektrische voertuigen en in de algemene elektrificatie van de economie. Bank of America zei dat het aanbodtekort van zilver tegen 2030 naar verwachting 125% zal bedragen.

Ter vergelijking: koper, een ander metaal dat cruciaal is voor de transitie naar groene energie, zal naar verwachting een aanbodtekort van 17% zien, terwijl de lithiummarkt naar verwachting een aanbodtekort van 65% zal hebben.

“Beseffen de beleggers wel goed dat een typische elektrische auto zes keer zoveel metalen nodig heeft als een conventionele auto en dat voor het bouwen van een onshore windinstallatie negen keer zoveel metalen nodig zijn als voor een gasinstallatie?”, zo stelt de Amerikaanse bank.

“Volgens onze Global Commodity Research-analisten en Metals & Mining-analisten zullen de energietransitie-stimulansen van de IRA de vraag naar de kritieke mineralen die worden gebruikt in batterijen en staal, die nodig is voor onshore en offshore wind en zonne-energie, stimuleren”, aldus de analisten van BoA in hun rapport.

Hoewel de transitie naar groene energie het lange termijn potentieel van zilver blijft ondersteunen, moeten investeerders misschien even wachten voordat de vraag vanuit de zonne-energiesector aantrekt. BofA zei dat de snelle groei in de industrie naar verwachting in 2025 en daarna zal beginnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *