IEA waarschuwt voor winterse aardgascrisis als Rusland de bevoorrading stopzet (maar Morgan Stanley gelooft dat een zachte winter de Europese gasprijzen kan doen halveren tot € 15)

Er is momenteel geen gebrek aan aardgas in Europa, de opgeslagen reserves overtreffen het vijfjaarlijkse gemiddelde voor deze tijd van het jaar. De opslagcapaciteit van het continent zal eerder dan verwacht zijn volledige capaciteit bereiken, wat regeringen en bedrijven de zekerheid geeft dat de energiecrisis van vorig jaar zich waarschijnlijk niet zal herhalen. Morgan Stanley gelooft dat zachte winter de Europese gasprijzen kan doen halveren tot € 15.

Maar dat is maar één kan van het verhaal. Een nieuw rapport waarschuwt echter dat de dreiging van een strenge winter en mogelijke onderbrekingen in de Russische NatGas-toevoer naar Europa nog steeds aanzienlijke risico’s met zich meebrengen.

“Hoewel de marktfundamenten sinds begin 2023 aanzienlijk zijn versoepeld en de Europese Unie goed op weg is om haar opslaglocaties tot 95% van de werkcapaciteit te vullen, zijn volledige opslaglocaties geen garantie tegen volatiliteit in de winter”, schreef het Internationaal Energieagentschap in een rapport.

“Onze simulaties laten zien dat een koude winter, samen met een volledige stopzetting van de Russische gastoevoer naar de Europese Unie vanaf 1 oktober 2023, de prijsvolatiliteit en marktspanningen gemakkelijk kan doen herleven”, aldus IEA.

De waarschuwing van het IEA komt na de tweede winter van verminderde NatGas-stromen uit Rusland. Vóór de invasie van Oekraïne was Rusland de belangrijkste leverancier van aardolie en NatGas aan de EU. Sindsdien is er een grote diversificatie van leveranciers aan de gang, aldus denkdank Bruegel.

In een notitie aan klanten eerder deze maand zei Morgan Stanley dat afnemende NatGas-voorraden uit Rusland betekenen dat de EU niet alleen meer afhankelijk is van LNG-export uit het buitenland, maar ook van binnenlandse hernieuwbare energie. Als Europa te maken krijgt met een diepvriesperiode en zon en wind de stijging van de vraag naar energie niet compenseren, dan kan TTF, de referentieprijs voor gas in Europa, oplopen tot 100 euro per megawattuur.

IEA merkte ook een scenario op waarin er een warme winter is en de LNG-stromen dicht bij de hoogtepunten van vorig jaar blijven, waarna “opslaglocaties het stookseizoen zouden beëindigen met voorraadniveaus van meer dan 50 procent van de capaciteit, zelfs zonder Russisch gas via leidingen.”

“Voortdurende structurele verminderingen van de gasvraag”, zoals energie-efficiënte warmtepompen, zullen nodig zijn om een veilige gasbalans voor de winter van 2023/24 te garanderen”, voegde het eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *