Heeft de inflatie haar dieptepunt bereikt? (en moeten we dus uitkijken naar nog hogere in plaats van lagere rentevoeten?) Hou het goud alvast in de gaten!

Het lijkt er op dat de energieprijzen hier hun dieptepunt hebben bereikt, vooral in jaar-op-jaar-vergelijkingen. En dat heeft ook gevolgen voor de inflatie.

Wanneer de consumentenprijsindex (CPI) in de VS uitkomt op 5%, betekent dit eigenlijk dat een pakket goederen en diensten momenteel ongeveer 5% meer kost dan een jaar geleden.

Dit wordt het basiseffect genoemd: een vergelijking tussen twee datapunten waarbij de huidige stand van zaken wordt uitgedrukt als een verhouding tot die in het verleden. En dat kan behoorlijk vreemde omstandigheden opleveren als je niet oppast.

Situaties zoals die waarin we ons vandaag bevinden.

Laten we de klokken terugdraaien naar het eerste kwartaal van 2022. De olieprijzen stegen toen snel als gevolg van de inflatie, aangezien de Fed haar Quantitative Easing (QE)-programma nog moest beëindigen en de rentetarieven moest verhogen. Toen viel Rusland Oekraïne binnen, en olie piekte zelfs boven $ 130 per vat toen de financiële wereld doodsbang werd voor grootschalige verstoringen van de olieproductie.

De stijging van de olieprijzen viel stil toen duidelijk werd dat de oorlog van Rusland met Oekraïne de wereldwijde olieproductie niet veel of helemaal niet zou verstoren. Een andere factor die de stijging van de olieprijzen verhinderde, was het feit dat de regering-Biden 292 miljoen vaten olie op de markt dumpte door de Strategic Petroleum Reserve (SPR) leeg te maken.

De olieprijzen zijn sinds juni 2022 gedaald van $ 130 per vat naar de bovenste $ 70-80 per vat. Maar daarmee lijkt ook de bodem te zijn bereikt.

Simpel gezegd, op jaarbasis zal er een einde komen aan de enorme daling van de energieprijzen die de CPI/inflatie aanzienlijk heeft verlaagd, zowel in de VS als in Europa in de rest van de werel. En aangezien energieprijzen het ENIGE deel van de CPI-gegevens zijn dat is gedaald… is het zeer waarschijnlijk dat de inflatiegegevens hier hun dieptepunt bereiken… of in ieder geval niet veel meer zullen dalen.

Dit opent de deur voor een aantal ZEER inflatoire verrassingen in de nabije toekomst. Moet er nog goud zijn? Voorzichtige beleggers kunnen beter nog wat van het gele metaal in te slaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *