Wereldwijde staatsschuld bereikt record, met veel landen in ernstige schuldenproblemen

Uit een VN-rapport blijkt dat de wereldwijde overheidsschuld in 2022 een record van 92 biljoen dollar heeft bereikt. Secretaris-generaal Guterres waarschuwde dat maar liefst 52 landen in ernstige schuldenproblemen verkeren.

De VN riepen op tot een multilaterale actie om de schuldencrisis aan te pakken.

Een groot deel van de wereld wordt dus geconfronteerd met een ernstige schuldencrisis, volgens een rapport van de Verenigde Naties waarin werd opgeroepen tot dringende oplossingen om deze aan te pakken.

Uit de studie “A World of Debt” van de VN bleek dat de wereldwijde overheidsschuld vorig jaar een recordhoogte van 92 miljard dollar bereikte, waarvan 30% in ontwikkelingslanden.

Secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat momenteel 52 landen, bijna 40% van alle ontwikkelingslanden, in ernstige schuldenproblemen verkeren. Hij voegde eraan toe dat 3,3 miljard mensen lijden onder de noodzaak van hun regeringen om rentebetalingen op schulden voorrang te geven boven onderwijs, gezondheidszorg en andere belangrijke uitgaven.

Hij voerde aan dat het wereldwijde financiële systeem zijn mandaat niet heeft vervuld om een vangnet te bieden om alle landen te helpen de huidige cascade van onvoorziene schokken te beheersen, daarbij verwijzend naar de COVID-19-pandemie, de gevolgen van klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne.

De VN zeiden dat multilaterale acties nodig zijn om het probleem aan te pakken, waaronder het aanpakken van de hoge kosten verbonden aan het afbetalen van uitstaande schulden, het toenemende risico op het bezwijken onder schuldenlasten, het massaal opschalen van betaalbare lange termijn financiering voor ontwikkeling en het uitbreiden van noodfinanciering naar landen in nood.

2 gedachten over “Wereldwijde staatsschuld bereikt record, met veel landen in ernstige schuldenproblemen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *