Olieprijs dreigt verder te stijgen (en dat kan de inflatie nieuwe zuurstof geven)

De prijs van Brent-olie heeft de afgelopen dagen een nieuwe, hogere bodem gevonden boven het niveau van $80 per vat, nu de markt begint te geloven in de fundamentele factoren die de oliemarkt ondersteunen.  

Aangezien het aanbod krapper wordt als gevolg van de OPEC+-verlagingen en een vertraging van de groei van de Amerikaanse schalieproductie, is de vraag robuust en zal deze waarschijnlijk verder toenemen tijdens het derde kwartaal met een sterke consumptie in de twee belangrijkste Aziatische importeurs van ruwe olie, China en India. Bovendien zal tijdens dat kwartaal ook meer vraag zijn naar verwarming op het noordelijk halfrond naar aanleiding van de komst van de winter.

Dat wil niet zeggen dat de angst voor recessies de markt niet beïnvloedt. Integendeel, deelnemers blijven de waarschijnlijkheid van een materiële neergang in de VS en Europa afwegen tegen de verwachtingen van een krappere markt en grote aanbodtekorten tot het einde van het jaar.

Hoewel de vraag al is teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie en dit jaar een recordjaargemiddelde heeft bereikt, heeft het aanbod moeite om het bij te houden, waardoor de weg wordt geëffend voor hogere olieprijzen in de tweede helft van dit jaar, aldus Joseph McMonigle, secretaris-generaal van International Energy Forum (IEF), ’s werelds grootste internationale organisatie van energieministers.

“Voor de tweede helft van dit jaar zullen we serieuze problemen krijgen met het op peil houden van het aanbod, en als gevolg daarvan zullen de prijzen daarop reageren”, vertelde McMonigle aan CNBC aan de zijlijn van een G20. energieministers bijeen in India.

China en India, respectievelijk ’s werelds grootste en op twee na grootste olie-importeurs, zullen de belangrijkste aanjagers zijn van de stijgende vraag naar olie, voegde hij eraan toe.

Volgens McMonigle zullen India en China samen naar verwachting in de tweede helft van dit jaar 2 miljoen vaten per dag (bpd) aan vraagstijging voor hun rekening nemen. Hogere olieprijzen kunnen de inflatie nieuwe zuurstof geven. Het ziet er dus niet naar uit dat het inflatiegevaar al is geweken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *