Europese banksector dreigt onder druk te raken (banken zullen meer probleemkredieten moeten afschrijven)

Een aantal van de grootste Europese banken, waaronder Deutsche Bank en Lloyds Banking Group, wijzen tijdens het seizoen van de bedrijfsresultaten op het toenemende risico van slechte leningen nu de wereldeconomie worstelt met trage groei en hoge inflatie.

Financiële toezichthouders en investeerders houden nauwlettend in de gaten hoe de banken door het onzekere economische klimaat navigeren en letten met name op tekenen van stress in de kredietportefeuilles van die banken.

De laatste golf van bedrijfsresultaten van Europese banken bracht bredere trends in het wereldwijde bankwezen aan het licht, waar investeringsbankieren onder druk staan als gevolg van een gebrek aan grote deals, terwijl hogere rentetarieven de winstgevendheid in retailbankieren helpen.

Lloyds zette grotere provisies opzij voor problematische leningen en bleef onder de winstverwachtingen voor het eerste halfjaar, omdat de mindere economische gang van zaken in Groot-Brittannië op de resultaten drukte en de druk op het management verhoogde om meer vergoeding te geven aan de spaarders

Analisten bij JPMorgan zeiden dat Lloyds’ hoger dan verwachte afschrijvingen voor mogelijke probleemkredieten – die provisies zijn met 76% gestegen tot 662 miljoen pond – en dalende leningvolumes zouden leiden tot downgradings van de prestaties van Lloyds voor het jaar.

Hogere rentetarieven hielpen UniCredit om de winstverwachtingen in het tweede kwartaal fors te overtreffen. Hoewel de bank de komende tijd een aanzienlijke stijging van de risicokosten blijft zien, zal deze minder zijn dan verwacht.

“We verwachten geen Armageddon-stijging van de risicokosten”, zei CEO Andrea Orcel. “En we blijven de verwachte schokken naar de toekomst duwen”, voegde hij eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *