Nadat extreme hitte in
Zuid-Europa aanzienlijke schade aan de oogst van landbouwproducten veroorzaakte,
stijgen de prijzen van olijfolie verder naar record brekend gebied. Dit heeft
ertoe geleid dat de kosten van het bakken van een klassieke pizza Margherita
ruim boven de huidige Italiaanse inflatiecijfers liggen.
Berekeningen van
Bloomberg op basis van gegevens van Istat en het ministerie van Economische Zaken
toonden aan dat de kosten van ingrediënten plus de energie om een Pizza
Margherita te bereiden in juni met 14% zijn gestegen in vergelijking met een
jaar eerder. Het goede nieuws is dat de kosten voor het maken van pizza’s sinds
eind 2022 zijn gedaald, maar toch twee keer zo hoog blijven als de totale
Italiaanse inflatie.
“De kosten voor
het kopen van kant-en-klare pizza’s zijn slechts 7% gestegen ten opzichte van
een jaar eerder, waardoor het meer de moeite waard is om een kant-en-klare
versie van de delicatesse in de winkel te kopen”, merkte Bloomberg op.
De vijf componenten van
de pizzamand zijn bloem, mozzarella, tomaat, olijfolie en elektriciteit.
Hier is de
kostenverdeling:
De consumentenprijzen
van meel stegen met 6,8% op jaarbasis, maar daalden met 0,6% op jaarbasis
De consumentenprijzen
van mozzarella stegen met 17,7% op jaarbasis, maar daalden met 0,4% op
jaarbasis
De consumentenprijzen
voor tomaten stegen met 12,8% j/j, maar daalden met 10,0% m/m
De consumentenprijzen
voor olijfolie stegen met 26,7% J/J en 2,4% M/m
De consumentenprijzen
voor elektriciteit stegen met 1,4% op jaarbasis, maar daalden met 6,6% op
jaarbasis
Het goede nieuws is dat
de kosten voor het maken van pizza’s weer terug wat afzwakken. Maar een van de
componenten van de mand, olijfolie, blijft stijgen naar nieuwe recordhoogtes.
Olijfolieprijzen
stijgen vanwege de droogte: de ernstige droogte en de uitgedroogde bodems in
Spanje hebben geleid tot wijdverspreide schade aan de oogst van olijfbomen.
Uit gegevens van
Bloomberg blijkt dat de prijzen van Spaanse extra vierge olijfolie sinds de
dieptepunten van augustus 2020 met 282% zijn gestegen. De prijzen bedragen
7.519 euro per metrische ton – het hoogste niveau ooit geregistreerd met
gegevens die teruggaan tot 2010.
“De oogst in
Spanje zou dit seizoen meer dan kunnen halveren vanwege de droge
omstandigheden, volgens een Spaanse telersvereniging”, schreef Bloomberg
in mei. Spanje is goed voor 40% van het wereldaanbod, wat aangeeft dat de
prijzen in Europa en andere regio’s verder zullen stijgen.
De dalende
olijfolieproductie als gevolg van de verwoestende gevolgen van hittegolven in
Europa biedt grimmige vooruitzichten voor pizzaliefhebbers die dieper in de
portemonnee zullen moeten tasten.