Recordprijzen olijfolie maken het bakken van Italiaanse pizza’s peperduur (is er eigenlijk nog wel iets goedkoop?)

Nadat extreme hitte in Zuid-Europa aanzienlijke schade aan de oogst van landbouwproducten veroorzaakte, stijgen de prijzen van olijfolie verder naar record brekend gebied. Dit heeft ertoe geleid dat de kosten van het bakken van een klassieke pizza Margherita ruim boven de huidige Italiaanse inflatiecijfers liggen.

Berekeningen van Bloomberg op basis van gegevens van Istat en het ministerie van Economische Zaken toonden aan dat de kosten van ingrediënten plus de energie om een Pizza Margherita te bereiden in juni met 14% zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het goede nieuws is dat de kosten voor het maken van pizza’s sinds eind 2022 zijn gedaald, maar toch twee keer zo hoog blijven als de totale Italiaanse inflatie.

“De kosten voor het kopen van kant-en-klare pizza’s zijn slechts 7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, waardoor het meer de moeite waard is om een kant-en-klare versie van de delicatesse in de winkel te kopen”, merkte Bloomberg op.

De vijf componenten van de pizzamand zijn bloem, mozzarella, tomaat, olijfolie en elektriciteit.

Hier is de kostenverdeling:

De consumentenprijzen van meel stegen met 6,8% op jaarbasis, maar daalden met 0,6% op jaarbasis

De consumentenprijzen van mozzarella stegen met 17,7% op jaarbasis, maar daalden met 0,4% op jaarbasis

De consumentenprijzen voor tomaten stegen met 12,8% j/j, maar daalden met 10,0% m/m

De consumentenprijzen voor olijfolie stegen met 26,7% J/J en 2,4% M/m

De consumentenprijzen voor elektriciteit stegen met 1,4% op jaarbasis, maar daalden met 6,6% op jaarbasis

Het goede nieuws is dat de kosten voor het maken van pizza’s weer terug wat afzwakken. Maar een van de componenten van de mand, olijfolie, blijft stijgen naar nieuwe recordhoogtes.

Olijfolieprijzen stijgen vanwege de droogte: de ernstige droogte en de uitgedroogde bodems in Spanje hebben geleid tot wijdverspreide schade aan de oogst van olijfbomen.

Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat de prijzen van Spaanse extra vierge olijfolie sinds de dieptepunten van augustus 2020 met 282% zijn gestegen. De prijzen bedragen 7.519 euro per metrische ton – het hoogste niveau ooit geregistreerd met gegevens die teruggaan tot 2010.

“De oogst in Spanje zou dit seizoen meer dan kunnen halveren vanwege de droge omstandigheden, volgens een Spaanse telersvereniging”, schreef Bloomberg in mei. Spanje is goed voor 40% van het wereldaanbod, wat aangeeft dat de prijzen in Europa en andere regio’s verder zullen stijgen.

De dalende olijfolieproductie als gevolg van de verwoestende gevolgen van hittegolven in Europa biedt grimmige vooruitzichten voor pizzaliefhebbers die dieper in de portemonnee zullen moeten tasten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *