Goudprijs weer boven $ 2.000 per troy ounce (en de centrale banken blijven lustig goud bijkopen)

Ondanks een rustige maand juni steeg de prijs van goud met 5,4% in de eerste zes maanden van het jaar en werd het gerangschikt als de op een na best presterende activaklasse, na alleen aandelen uit ontwikkelde markten.

Shearer zei dat geldmanagers dit jaar de netto longposities in goudfutures hebben vergroot, maar dat de handel nog steeds niet erg druk is.

Hij zei ook dat institutionele aankopen een sterke retailvraag zullen stimuleren, aangezien de centrale banken blijven diversifiëren weg van de dollar en zich blijven indekken tegen geopolitieke risico’s. Die centrale banken blijven dus gretig goud kopen.

De wereldwijde goudreserves van de centrale bank stegen met 228 ton in het eerste kwartaal van 2023. Dit was 38% hoger dan het vorige record in het eerste kwartaal van 2013.

Volgens de 2023 Central Bank Gold Reserve Survey, uitgebracht door de World Gold Council, is 24% van de centrale banken van plan om in de komende 12 maanden meer goud aan hun reserves toe te voegen.

Eenenzeventig procent van de ondervraagde centrale banken gelooft dat het algemene niveau van de wereldwijde reserves in de komende 12 maanden zal toenemen. Dat was een stijging van 10 punten ten opzichte van vorig jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *