Klimaatverandering kan volgende game-changer op de financiële markten worden (ja, het klimaat kan ook de beurskoersen zwaar onderuit halen)

In een recent verschenen rapport van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde denktank Chatham House wijst programmadirecteur economie en financiën Creon Butler op de klimaatverandering als de volgende game-changer op de financiële markten.

Sterker nog, Butler ziet de klimaatproblemen binnen 5 jaar voor een scherpe marktcorrectie zorgen. Onder invloed van de toenemende bezorgdheid over dat klimaat zouden dus de beurskoersen kelderen.

Butler wijst op enkele van de mogelijke gevolgen van een snel opwarmend klimaat en hun invloed op de markten. Zijn lijst met risico’s omvat de opkomst van nieuwe ziekten, veranderingen in gewascycli die de voedselvoorziening verminderen, strengere overheidsregulering op het gebied van koolstofemissies en een forse correctie in de prijzen van onroerend goed in de kustgebieden vanwege de stijging van het zeewater.

Dat laatste punt, met betrekking tot onroerend goed, heeft al gevolgen voor Californië, waar verschillende grote woningverzekeraars zijn gestopt met het onderschrijven van onroerend goed polissen vanwege een verhoogd risico op natuurrampen.

“Wat de redenen ook zijn voor de huidige onbezorgdheid van de financiële markten over de klimaatrisico’s, een scherpe aanpassing lijkt steeds waarschijnlijker. Hoe langer het wordt uitgesteld, hoe scherper ze waarschijnlijk zal zijn – en hoe meer potentiële triggers naar boven komen”, vatte Butler het probleem kort en goed samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *