Geruchten over nieuwe door goud gedekte BRICS-valuta worden steeds sterker (en BRICS-leden beschikken over voldoende goud)

Ondanks ontkenningen van het gastland, geloven sommige marktanalisten dat een door goud gedekte BRICS-valuta aankondiging nog steeds mogelijk is tijdens de top in augustus van de BRICS-leden in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Volgens een recent onderzoeksrapport van het in Londen gevestigde CrossBorder Capital, lijken de BRICS-economieën (en zo’n 40 ‘bevriende’ landen) klaar om een nieuwe goudwisselstandaard te onderschrijven door hun groeiende goudreserves te gebruiken om (volledig of gedeeltelijk) een nieuwe internationale munteenheid lanceren. Die munt heeft tot dusver nog geen naam gekregen.

Dit kan uitgroeien tot de belangrijkste ontwikkeling in de internationale financiële wereld sinds de Nixon Shock van 1971, toen de Verenigde Staten de goudstandaard loslieten, aldus sommige waarnemers.

De analisten denken dat een door goud gedekte BRICS-valuta een potentiële game-changer zou kunnen zijn en het groeiende belang van een betrouwbaar onderpand op de wereldwijde kredietmarkten zou benadrukken. Waardoor het financieel systeem alleen maar sterker zou worden.

CrossBorder Capital ziet in de BRICS-valuta een potentiële powerplay van China, dat zijn bedoelingen om de Amerikaanse dominantie in de internationale financiële wereld te ondermijnen nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Mogelijk is het onderbrengen van de Chinese Yuan in een nieuwe BRICS-eenheid een slimme manier om dat doel wat sneller te bereiken, zo wint de overtuiging veld.

En het blok kan binnenkort voldoende goud ter beschikking hebben om hun ambities te ondersteunen. De analisten beweren dat de goudreserves van bestaande BRICS-leden Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, in combinatie met die van de meer dan 40 landen die belangstelling hebben getoond om zich bij het blok aan te sluiten tegen eind volgend jaar de Amerikaanse reserves kunnen overtreffen, als ze dat nog niet doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *