Sterke fysieke vraag naar goud, goudprijs blijft binnen handbereik van recordniveaus

Volgens het laatste onderzoek van de World Gold Council zorgde aanhoudende economische onzekerheid voor een sterke fysieke vraag naar goud, waardoor de prijzen tijdens het tweede kwartaal op recordniveaus werden gehouden.

In zijn Gold Demand Trends voor het tweede kwartaal merkte de WGC op dat de goudprijs een record gemiddelde prijs van $ 1.976 per ounce bereikte, een stijging van 6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 en een stijging van 4% ten opzichte van het vorige record dat in het derde kwartaal van 2020 werd gerapporteerd.

In een interview met Kitco News zei Juan Carlos Artigas, hoofd onderzoek bij de World Gold Council, dat de bankencrisis in mei, toen verschillende regionale banken in de V.S. Noord Amerika, de vraag naar goud als veilige portefeuillebescherming deed toenemen. Hij voegde eraan toe dat algemene wereldwijde onzekerheid de verkoop van sieraden in belangrijke markten zoals China ondersteunt.

“Het feit dat de goudmarkt gedurende het tweede kwartaal behoorlijk robuust is gebleken, wat een signaal dat er meer strategische investeerders in alle categorieën van de markt zijn die het nuttig blijven vinden om dit activum in hun portefeuille te hebben”, zei hij.

Het WGC-rapport laat zien dat een heropleving van de vraag vanuit China een essentiële rol speelt in de wereldwijde goudmarkt. De vraag naar baren en munten in China bedroeg in totaal 49,3 ton, een stijging van 32% ten opzichte van vorig jaar. De wereldwijde vraag naar baren en munten steeg met 6% tot 277,5 ton.

“De groei van 6% in de vraag naar baren en munten in het tweede kwartaal werd aangedreven door zeer aanzienlijke sprongen in een handvol markten – met name Turkije en het Midden-Oosten – en was vooral te danken aan markt specifieke factoren”, aldus de WGC-analisten in het rapport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *