De downgrading van de Amerikaanse kredietrating doet er niet zo veel toe (of zou dat toch het geval zijn?)

In 2011 ontnam S&P de VS de geliefde AAA-rating en eergisteren deed Fitch hetzelfde door de kredietrating voor US Treasuries op AA+ te zetten. Waarom nu en doet het er echt toe?, zo vraagt Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zich af.

Fitch verwijst naar de groeiende schuldenberg van de VS als de belangrijkste reden voor zijn beslissing. Met een schuldquote van meer dan 100% die alsmaar aangroeit, kan daar alle reden voor zijn, vooral omdat president Biden enorme uitgavenplannen heeft die stapsgewijs worden uitgerold.

Desalniettemin bekritiseren minister van Financiën Janet Yellen en een groep economen de stap als willekeurig en ongerechtvaardigd. Of het iets uitmaakt is een andere vraag.

Amerikaanse staatsobligaties noteren op de grootste en diepste obligatiemarkt ter wereld en worden gezien als de ultieme troef voor bescherming. In 2011, na de S&P-downgrade, stegen de prijzen van staatsobligaties zelfs omdat de risico-off-handel het kopen van obligaties in staatsobligaties aanspoorde.

Hoewel Moody’s het enige bureau blijft dat de AAA-rating behoudt, zal de downgrade door Fitch niet zo’n enorm effect hebben. Van de ene op de andere dag corrigeerden Aziatische aandelenmarkten meer op het nieuws dat Beijing zich bemoeit met technologiespelers die jongeren willen verbieden te veel tijd op hun smartphones door te brengen.

Terugkomend op de VS, zou het moeilijker worden om meer schulden af te lossen als de economie hapert. Maar BofA heeft haar scenario voor een milde Amerikaanse recessie in de vuilnisbak gegooid en ziet vandaag een zachte landing volgend jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *