Turken lopen storm voor goud, goudprijs bereikte nieuwe recordhoogte in tweede kwartaal

De LBMA goudprijs bedroeg in het tweede kwartaal gemiddeld US$ 1.976/oz of een nieuwe recordhoogte, zo blijkt uit het rapport van de World Gold Council over de eerste zes maanden van dit jaar. Deze prijs was 6% hoger op jaarbasis en 4% boven het vorige record van Q3’20. Valutabewegingen zorgden ervoor dat in verschillende landen de lokale goudprijzen verder stegen, dat was met name het geval in China en Turkije.

De vraag naar goud in H1 (exclusief OTC of over-the-counter handel) was 6% lager op 2.062 ton. De daling op jaarbasis werd grotendeels verklaard doordat de bescheiden uitstroom van goud ETF’s dit jaar werd vergeleken met de sterke stijging van de instroom begin 2022. De totale vraag in H1 (inclusief OTC- en aandelenstromen) steeg met 5% tot 2.460 ton.

De goudaankopen van de centrale bank in H1 bereikten een record in de eerste helft van 387 ton. Ondanks de vertraging in Q2 was de sterke Q1-start verantwoordelijk voor het bereiken van nieuwe recordniveaus over de eerste zes maanden van het jaar.

Lokale marktomstandigheden hebben de afgelopen kwartalen geleid tot een uitzonderlijke vraag naar goud in Turkije. De gecombineerde H1-vraag naar juwelen, baren en munten bereikte 118 ton, het hoogste eerste halfjaar sinds 2007, toen de Turkse lira goudprijzen een fractie waren van hun huidige recordniveaus. Presidentsverkiezingen, duizelingwekkende inflatie en valutazwakte droegen allemaal bij tot een hogere vraag.

Goudrecycling was in het eerste halfjaar 9% hoger op jaarbasis, waarbij een groot deel van die groei afkomstig was uit China en India. In beide markten speelden basiseffecten een rol, aangezien recycling relatief zwak was in Q2’22. De recyclingactiviteit moet nog aantrekken, met name op de westerse markten, ondanks de hoge goudprijzen en de druk op de kosten van levensonderhoud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *