Goud hield goed stand in het tweede kwartaal ondanks een zwakkere vraag van de centrale banken

De goudaankopen door de centrale banken vertraagden in het tweede kwartaal, maar bleven niettemin positief, zo blijkt uit het rapport van de World Gold Council over de eerste zes maanden van dit jaar. Die aankopen door de centrale banken, in combinatie met een stevige vraag naar goudproducten als belegging en een veerkrachtige vraag naar juwelen, creëerde een gunstig klimaat voor de goudprijs.

De vraag naar goud in het tweede kwartaal (exclusief OTC of over-the-counter handel) daalde licht met 2% op jaarbasis tot 921 ton, als gevolg van een duidelijke vertraging in de netto aankopen door centrale banken in vergelijking met bovengemiddelde aankopen in het tweede kwartaal van 2022. De totale vraag steeg met 7% j/j tot 1.255 ton.

Ondanks verkopen uit Turkije als reactie op specifieke lokale marktomstandigheden, is de 103 ton aan netto officiële aankopen in de sector in het tweede kwartaal in lijn met de onderliggende positieve trend richting goud bij de centrale banken.

De consumptie van juwelen kende een bescheiden verbetering ondanks de hoge goudprijsomgeving, een stijging van 3% j/j tot 476t. Met een productie van 491 ton juwelen, stegen het aanbod aan juwelen met ongeveer 15 ton in het tweede kwartaal, deels omdat de Chinese juwelenconsumptie niet voldeed aan de optimistische verwachtingen vanwege de economische omstandigheden in het land

De investeringen in baren en munten stegen met 6% op jaarbasis tot 277 ton in het tweede kwartaal, waarbij Turkije een belangrijke groeimotor was. En hoewel ETF’s een netto uitstroom van 21 ton zagen (geconcentreerd in juni), was deze aanmerkelijk kleiner dan de 47 ton uitstroom in K2’22.

OTC-investeringen stegen in het tweede kwartaal en bereikten 335 ton. Hoewel ondoorzichtig, was de vraag vanuit deze sector van de markt duidelijk, aangezien de goudprijs stevige steun vond, zelfs ondanks de uitstroom van ETF’s en een vermindering van de COMEX-net longs.

De vraag naar goud gebruikt in technologie bleef erg zwak dankzij de aanhoudende zwakte in consumentenelektronica; die vraag bedroeg voor het tweede achtereenvolgende kwartaal slechts 70 ton.

De totale goudvoorraad was jaar op jaar 7% hoger op 1.255 ton, dankzij groei in alle segmenten. De mijnproductie heeft naar schatting een record bereikt voor H1 van 1.781 ton.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *