Fed overschat het inflatiegevaar en dat is een fout die de Amerikaanse economie zuur zal opbreken (zal de ECB dezelfde fout maken?)

Hoewel de Amerikaanse Federal Reserve van mening is dat de inflatie niet vóór 2025 weer op het beoogde niveau van 2% zal komen en dat de rente nog langer hoog moet blijven, stelt een nieuw onderzoeksrapport van WisdomTree dat de inflatie al onder controle is en dat het risico op een recessie nog steeds toeneemt.

Volgens Nitesh Shah, hoofd grondstoffen en macro-economisch onderzoek voor Europa bij WisdomTree, zou de huidige strategie van de Fed de inflatiedoelstelling ver kunnen overschrijden en de Amerikaanse economie in een recessie storten.

“De inflatie in de VS daalt op basis van de beschikbare cijfers keihard”, schreef Shah in het laatste Gold Outlook-rapport. “De verouderde gegevens waarvan gebruikt wordt gemaakt in de berekening van de consumentenprijsindex (CPI) maskeren echter deze realiteit. Het inflatiegevaar wordt met andere woorden overschat.

Een alternatieve inflatieberekening (onder andere op basis van de cijfers voor huisvesting), afkomstig van WisdomTree zelf, berekende de inflatie op nog maar 1,4% in plaats van de 4,1% officiële inflatiecijfer van het Bureau of Labor Statistics (BLS), waarbij de kerninflatie uitkomt op 2,1% en dat is dus bijna exact het beoogde inflatiecijfer van de Federal Reserve (Fed).

Shah merkt op dat de inflatiemaatstaf voor onderdak die wordt gebruikt in de officiële BLS-rapporten momenteel 8% bedraagt over de afgelopen 12 maanden. “Onze alternatieve maatstaf stelt de prijsstijging voor onderdak echter op maar 0,5%”, zei hij. “Deze enkele variabele verandering zou het inflatieverhaal van de Fed drastisch veranderen en laat zien dat de Fed dringend moet stoppen met het verhogen van haar basisrente.”

Fed overschat dus het inflatiegevaar en dat is een fout die de Amerikaanse economie zuur zal opbreken. Zal de ECB dezelfde fout maken? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *