Amerikanen hebben veel te lang boven hun stand geleefd (en wij doen eigenlijk hetzelfde)

Na een eerste ronde van verontwaardiging over de verlaging van de Amerikaanse schuld door Fitch, kwamen twee voormalige ministers van Financiën, d.w.z. Hank Paulson en Timothy Geithner, tussenbeide en riepen op tot fiscale terughoudendheid. Ze legden daarbij de vinger op de zere plek.

Met een begrotingstekort van bijna 9% en een schuldquote tot 118% in 2025 volgens Fitch, hebben de VS inderdaad te lang geprofiteerd van een ‘gratis lunch’. Zoals Fitch opmerkte, hebben landen met een AAA-rating een schuldgraad van gemiddeld 40%. Ondertussen bedragen de rentebetalingen voor de VS bijna $ 1 triljoen tegenover slechts $ 500 miljard 3 jaar geleden.

De downgrading van de kredietrating sloeg in als een bom, want het impliceert veel grotere toekomstige obligatieveilingen en dus extra aanbod dat moet worden geabsorbeerd. Al deze week komt er extra aanbod aan Amerikaanse staatsobligaties op de markt en voor bijna elke emissie van obligaties zijn de bedragen verhoogd.

Dit is ook de reden waarom Bill Ackman, de hedge fonds beheerder annex miljardair, aangaf dat hij short gaat op het lange uiteinde van de Amerikaanse obligatiecurve. Hij noemt het een afdekking voor de schade die aan aandelen zal worden toegebracht door stijgende opbrengsten voor T-obligaties met een langere looptijd.

Dit idee heeft de curve natuurlijk steiler gemaakt en geleid tot een verkleining tussen de 2 en 10 jaar spread. Nu de Fed hoogstwaarschijnlijk klaar is met het verhogen van de rente, zal volgens de meeste economen het korte eind stabiel zijn en zal de volgende stap naar beneden zijn.

De conclusie zal duidelijk zijn: de Amerikanen hebben veel te lang boven hun stand geleefd en wij doen eigenlijk hetzelfde. Ook hier dreigen dus downgradings van overheidsschulden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *