Uitstap goudprijs boven $ 2.000 was geen lang leven beschoren (en dat was vooral te wijten aan Fitch)

De goud- en zilverprijzen hebben de eerder deze week gerealiseerde winsten niet kunnen vasthouden. Koopdruk bij de edelmetalen na een verrassende afwaardering van de Amerikaanse overheidsschuld maakte plaats voor verkoopdruk als gevolg van een rally van de Amerikaanse dollarindex naar een hoogste punt in drie weken, een stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties en prijsdruk bij  ruwe olie. De goudprijs viel zodoende terug onder $ 2.000, na een korte uitstap boven dat niveau.

Halverwege de week was er opnieuw een sterkere risicoaversie in de markt merkbaar, na de verrassende stap van kredietbeoordelaar Fitch om de kredietrating van de Amerikaanse overheid te verlagen van AAA naar AA+. Het was de eerste verlaging door een groot kredietbeoordelaar in meer dan tien jaar.

Fitch noemde de “verwachte fiscale verslechtering” van de Amerikaanse regering in de komende jaren, te midden van een groeiende overheidsschuld als oorzaak van de downgrading.

Handelaren en investeerders waren misschien niet erg geschokt door het verrassende Fitch-nieuws, maar het deed de tot dusverre optimistische markthouding enigszins afnemen die de Amerikaanse aandelenindexen onlangs naar nieuwe hoogtepunten voor het jaar had geduwd. De vraag naar veilige havens als goud en zilver kreeg echter meteen een deuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *