Millennials investeren in meer goud dan Boomers of X-ers, maar hun voorkeur gaat helaas vaak uit naar papieren goud

Volgens een recent onderzoek kopen millennials meer goud dan Boomers of Gen-X. Maar er zit een addertje onder het gras. Millennials investeren vaker in papieren goud in plaats van fysiek metaal.

Volgens een rapport van State Street hebben millennials gemiddeld 17% van hun portefeuilles toegewezen aan goud. Boomers en X-ers hinken daarbij achterop met een toewijzing van gemiddeld 10%.

Ongeveer 88% van de ondervraagde beleggers die goud bezitten, noemde het een lange termijn investering. Meer dan 70% van de ondervraagden bevestigde dat goud de algehele prestatie van hun portefeuilles een boost gaf.

Meer dan de helft van de respondenten die momenteel in goud beleggen, zei dat ze van plan zijn hun allocatie in de komende zes tot twaalf maanden te verhogen.

Maar als we wat dieper graven in het rapport, ontdekken we dat Millennials ook eerder geneigd zijn te beleggen in goud Exchange Traded Funds (ETF’s) in plaats van goudstaven of gouden munten.

65% van de millennials zei dat ETF’s de beste manier waren om in goud te beleggen, vergeleken met 55% bij de Boomers. X-ers investeren veel vaker in fysiek goud. Slechts 35% van de Gen-X-respondenten zei dat ze dachten dat ETF’s de beste manier waren om goud aan te houden.

Hoewel ETF’s wel degelijk blootstelling aan de prijs van goud bieden en een vergelijkbare rol in een portefeuille kunnen vervullen, is het bezit van aandelen van een goud-ETF niet hetzelfde als het bezit van goud.

ETF’s worden gedekt door fysiek goud dat in handen is van de uitgever en worden op de markt verhandeld zoals aandelen. Ze stellen investeerders in staat om op de bewegingen in de goudprijs te spelen zonder fysiek goud te hoeven kopen tegen de spotprijs. Omdat hun aankoop slechts een getal in een computer is, kunnen ze naar believen handel drijven in die ETF’s, zelfs meerdere keren op dezelfde dag als ze dat nodig vinden. Veel speculatieve beleggers waarderen deze liquiditeit.

Er zijn ook goudmijn ETF’s die de waarde van goudmijnbedrijven volgen en in het algemeen ook de prijs van goud coveren. Deze zijn erg populair bij speculatieve grondstoffenbeleggers.

Er zijn goede redenen om in ETF’s te beleggen, maar ze zijn geen vervanging voor het bezit van fysiek metaal. We adviseren daarom om de eerste plaats fyiek goud te kopen.

Bij het overwegen van door goud gedekte ETF’s moet u er altijd rekening mee houden dat u het goud niet effectief bezit. Het kopen van ETF’s geeft u geen recht op een fysieke hoeveelheid van het edelmetaal.

Het hebben van fysiek metaal in uw bezit is vooral belangrijk in het geval van een economische crisis. Denk er eens over na: wat zou u liever in uw bezit hebben tijdens een crisis – een stuk papier of een fysiek bezit dat over de hele wereld als echt geld wordt erkend?

Door goud gedekte ETF’s worden gewaardeerd om hun liquiditeit en gemakkelijke overdracht, maar tijdens een periode van economische chaos zouden die kenmerken waarschijnlijk verdwijnen. Crisis zorgt voor onzekerheid. Paniekerige mensen zullen geen waarde hechten aan papier dat al dan niet een tastbaar bezit vertegenwoordigt. Maar ze zullen fysiek metaal waarderen dat ze in hun handen kunnen houden.

In het geval van een economische ineenstorting kan ruilhandel een belangrijk middel van zakendoen worden. Dat is precies wat er gebeurde in Griekenland tijdens de economische ineenstorting. U kunt gouden munten gebruiken en gemakkelijk ruilen naar goederen in geval van nood. Mensen over de hele wereld herkennen goud als geld. Het is veel minder zeker dat u een ETF in een tijd van crisis zou kunnen liquideren.

Overweeg ook een geval van ineenstorting van de dollar of een scenario van hyperinflatie. De snel stijgende prijs van consumptiegoederen, van boodschappen tot benzine, zou het dagelijks leven erg moeilijk maken. Zelfs als het je zou lukken om je door goud gedekte ETF te liquideren, zou de valuta die je eruit haalt snel aan waarde verliezen. Fysiek goud, in eigen bezit, zou anderzijds compleet immuun zijn voor de drukpers van de overheid. Naar alle waarschijnlijkheid zou u met uw goud een maand of zelfs een jaar later dezelfde mand met goederen en diensten kunnen kopen. Het geld dat u uit uw door goud gedekte ETF haalt, zou in de loop van de tijd waarschijnlijk veel minder koopkracht hebben.

Hoewel door goud gedekte ETF’s een gemakkelijke manier zijn om in goud te beleggen, moet u altijd onthouden dat u niet echt bezit wat u niet met uw eigen handen kunt vasthouden. Er is altijd het ’tegenpartijrisico’. Het feit dat u een ETF bezit, geeft u niet het recht om deze in te wisselen voor echt goud.

Fysiek goud biedt stabiliteit en zekerheid in uw belegging. Je kunt een gouden munt in je zak stoppen. Met een door goud gedekte ETF heeft u alleen een stuk papier dat een juridische belofte vertegenwoordigt. Dat is goed en wel in normale marktomstandigheden, maar in een echte noodsituatie worden beloften gemakkelijk verbroken.

Door goud gedekte ETF’s hebben een plaats in een algemeen beleggingsplan. Maar voor de veiligheid in geval van een crisis kunnen ze simpelweg fysiek goud niet vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *