Komt de door goud gedekte BRICS-valuta er wel of niet? Voorlopig lijkt India dwars te liggen.

Een nieuwe BRICS-valuta zal waarschijnlijk niet op korte termijn worden aangekondigd, maar de recente geopolitieke gebeurtenissen maken een door goud gedekt alternatief voor de Amerikaanse dollar aantrekkelijker voor het blok van de BRICS-landen, aldus Lobo Tiggre, redacteur van The Independent Speculator.

Tiggre zei dat hij de uitspraken van Anil Sooklal, de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bij BRICS, gelooft. “Er is nog nooit gesproken over een BRICS-valuta, het staat niet op de agenda voor de top in augustus in Johannesburg”, zei Sooklal vorige week tijdens een media-briefing.

“Als de mensen die de conferentie organiseren je vertellen dat dit niet op de agenda staat, zullen we die uitspraken maar voor waar aannemen”, zei Tiggre.

De schijnbare verschuiving in het sentiment van India ten opzichte van een blokvaluta is een grotere hindernis. “De Indiase verklaring is in zekere zin een grotere schok, ze zijn allesbehalve voorstander van een door goud gedekte valuta”, zei hij. ‘De Zuid-Afrikaanse ambassadeur zei klaar en duidelijk dat het onderwerp niet op de agenda staat. India zei namelijk helemaal geen voorstander zijn van een BRICS-valuta, dus ze moeten nog steeds worden overgehaald om mee in die boot te stappen. Dat is een belangrijke hindernis en het zal tijd en moeite kosten om die te overwinnen.”

Hij zei dat het niet verwonderlijk is dat Rusland hard aandringt op een BRICS-alternatief voor de dominantie van de Amerikaanse dollar en dat de pogingen van Rusland om de indruk te wekken dat de nieuwe munt op handen is wel degelijk een bedoeling hebben. “Maar nogmaals: woorden zijn goedkoop. Het is makkelijk praten. Daden, daar is waar het op aan komt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *