Waarom miljonairs zoveel goud kopen (en mogen we daar een voorbeeld aan nemen?)

Goud is het blikveld van de miljonairs gekomen en dan meer bepaald in een land aan de rand van Europa.

Vooral Turkse miljonairs en bedrijven wendden zich tot goud op de OTC-markt als waardeopslag, aangezien de lira tijdens en na de verkiezingen in mei naar een dieptepunt daalde. Terwijl de Turkse centrale bank dus goud verkocht, zaten particuliere Turkse beleggers aan de koopkant.

John Reade, hoofdmarktstrateeg bij de WGC, schatte dat meer dan een derde van de 355 ton OTC-vraag op de wereldwijde godmarkt afkomstig was uit Turkije.

“Er was recent een grote vraag goud als gevolg van aankopen door vermogende particulieren en bedrijven”, zei Reade. “Het zijn vooral marktpartijen die proberen te beschermen tegen valutazwakte.”

OTC-aankopen (over-the-counter) zijn een van de meest ondoorzichtige delen van de goudmarkt vanwege de vele privédeals tussen kopers en banken of raffinaderijen. Metals Focus, dat in opdracht van de marktdeelnemers het rapport opstelt, maakt echter schattingen op basis van vraag- en aanbodgegevens in combinatie met het nauwkeurig opvolgen van de transacties op de goudmarkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *